Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

WHO: 124 millioner barn ekstremt overvektige 

Antallet ekstremt overvektige barn har økt dramatisk til 124 millioner de siste 40 årene, viser en ny studie. Verdens helseorganisasjon (WHO) slår alarm.

I de rikeste landene har økningen i ekstrem overvekt stagnert de siste årene, mens den øker i utviklingsland som Kina og India. Foto: Colourbox
I de rikeste landene har økningen i ekstrem overvekt stagnert de siste årene, mens den øker i utviklingsland som Kina og India. Foto: Colourbox

Det var ti ganger så mange ekstremt overvektige barn og tenåringer i verden i fjor som i 1975. Det kommer fram i en omfattende global studie, ledet av WHO og Imperial College i London.

Forskerne har gått gjennom over 2.400 undersøkelser som omfatter nærmere 130 millioner barn og tenåringer for å danne seg et bilde over hvordan barnekroppen har endret seg siden midten av 1970-tallet.

På bakgrunn av dette anslår studien, som er gjengitt i tidsskriftet The Lancet, at det nå er 124 millioner ekstremt overvektige barn i verden, mens ytterligere 123 millioner barn havner i kategorien overvektig.

Les også: FN: Sulten i verden øker – 815 millioner er underernært

I de rikeste landene har økningen i ekstrem overvekt stagnert de siste årene, mens den øker i utviklingsland som Kina og India.

Annonse

– Disse forurolige tendensene reflekterer virkningen i markedsføringen av mat og retningslinjer verden over, hvor sunn mat er for dyrt for familier og samfunn med lav inntekt, sier en av forskerne bak rapporten, Majid Ezzati.

Les også: «Matbransjen må ta ansvar for å verne ungdom»

Ezzati ber land innføre retningslinjer og skatter for å beskytte barna fra usunn mat og mat med høyt sukkerinnhold. WHOs ekspert innenfor kronisk sykdom, Fiona Bull, mener imidlertid at barn må bruke mindre tid foran skjermer og mer tid i aktivitet.

– Tallene viser at ekstrem og generell overvekt er en global helsekrise i dag, og den kan bli verre i årene som kommer med mindre vi går drastisk til verks, sier Bull.

Neste artikkel

Legemiddelverket: 479 meldinger om alvorlige bivirkninger