Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil kun støtte ordfører som garanterer stopp i innkjøp av halalkjøtt

Dansk Folkeparti i Horsens kommune bruker stopp i kommunens innkjøp av halalkjøtt som ultimatum i kommunevalgkampen.

Dansk Folkeparti i Horsens mener det må bli slutt på at kommunale penger brukes på halalkjøtt. Foto: Colourbox

Den 21. november går danskene til urnene for å avgjøre hvem som skal få makten i landets 98 kommuner.

I Horsens kommune på Jylland blir nå halalkjøtt koblet inn i valgkampen. Førstekandidat for høyrepopulistiske Dansk Folkeparti i Horsens, Claus Kvist Hansen, sier nemlig at partiet kun vil støtte en ordfører som vil garantere at kommunen stopper innkjøp av halalkjøtt til kommunale virksomheter som barnehager og sykehjem.

– Vi vil ha rituelt slaktekjøtt ut av de kommunale innkjøpsavtalene. Det betyr at alt kjøtt som blir servert i kommunale institusjoner skal være ikke-halalslaktet. Videre skal produsentene garantere at det ikke er halalslaktet og at det ikke er betalt halalavgifter, sier Hansen til avisen Berlingske.

– Viktig krav

Førstekandidaten, som også sitter i Folketinget for partiet, viser til at slakteriene betaler en avgift for halalsertifisering til islamske organisasjoner. Nortura har også gjort dette her i Norge, men sa nylig opp avtalen om sertifisering som de hadde med Islamsk Råd Norge.

• Les også: – Norturas bønder finansierer ikke Islamsk Råd Norge

Claus Kvist Hansen mener det er urimelig at kommunale danske skattekroner går til å dekke inn en slik avgift når de kjøper halalkjøtt.

– Dette er et ekstremt viktig krav i en verdipolitisk debatt. Den debatten vil vi sette helt øverst på dagsorden. Det kan vi gjøre uten at det vil ruinere kommunen. Nå står vi fram og sier at dette er viktig og vi forlanger at den kommende borgermesteren blir med, sier Hansen.

Ingen støtte

Dansk Folkeparti har i dag to av 27 seter i kommunestyret. Det er for tiden Peter Sørensen fra partiet Socialdemokratiet som sitter som ordfører i Horsens. Det er enten ham eller Martin Ravn fra partiet Venstre som ende opp med ordførervervet etter valget.

Annonse

Ravn lover imidlertid ikke noe hjelp til Dansk Folkeparti.

– I Horsens gir vi i dag barn mulighet til å unngå for eksempel svinekjøtt og få halalslaktet kjøtt, og det synes jeg er fint. Det har aldri vært Venstres politikk å tvinge en bestemt type mat ned i halsen på folk, sier Ravn til Berlingske.

• Les også: Frp-politikere vil ha statlig halal-godkjenning

Sørensen er heller ikke villig til å føye seg etter Dansk Folkepartis ultimatum.

– Det kommer ikke til å skje, sier han til Horsens Folkeblad.

Heller ikke Claus Kvist Hansens partifelle og førstekandidat i Kerteminde kommune på Fyn, Knud Skov Ahrnkiel, mener forslaget er spesielt konstruktivt.

– Jeg har full respekt for at de har valgt å stille dette kravet i Horsens kommune, men jeg synes det er litt bombastisk å si: «Du kan ikke bli ordfører hvis akkurat dette punktet ikke kan bli sånn som dette.», sier Ahrnkiel til Fyens.dk.

Neste artikkel

Hver femte danske heltidsbonde har «uholdbar» økonomi