Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil drepe all ulv i Danmark: – Ulver hører hjemme i Nord-Norge

Hittil i år har ulv drept 23 sauer i Danmark. Dansk Folkeparti mener ulvene heller hører hjemme i Nord-Norge og krever at de skytes.

Dansk Folkepartis Søren Espersen vil ha ulven vekk fra Danmark. Foto: Janwikifoto / Wikimedia Commons
Dansk Folkepartis Søren Espersen vil ha ulven vekk fra Danmark. Foto: Janwikifoto / Wikimedia Commons

De siste årene har ulven igjen etablert seg i Danmark etter å ha vært borte i 200 år. I sommer ble det bekreftet at ulv på Jylland har ynglet. Først ble tre valper fanget opp på et viltkamera av Naturstyrelsen i slutten av juni, før en privatperson senere filmet en ulvemor med åtte valper.

Nå frykter det høyrepopulistiske partiet Dansk Folkeparti at ulvene også vil gå på mennesker og krever at ulvene skytes.

– Det er enkelt og greit ikke plass til ulver og de hører ikke hjemme i vårt land, men i stedet i Nord-Norge eller Sibir, sier Søren Espersen, som er representant for Dansk Folkeparti i den danske nasjonalforsamlingen, til dansk TV 2.

• Les også: Romania vil gjøre det lovlig å skyte ulv i EU

Han vil nå at danske jegere skal få tillatelse til å drepe ulvene.

– Jeg synes at vi skal kvitte oss med dem og jeg frykter at situasjonen kan bli enda verre, sier Espersen.

Annonse

I takt med den økende ulvestammen i landet har også antallet angrep på sau blitt flere. Hittil i år er det dokumentert at ulv står bak angrep på 23 sauer i Danmark, skriver nyhetsbyrået Ritzau. De tre siste ble tatt i november. For de 20 sauene som hadde blitt tatt i løpet av årets ti første måneder utbetalte myndighetene 94.556 danske kroner, eller rundt 126.000 norske kroner, i erstatning. Til sammenligning utbetalte norske myndigheter i 2016 drøyt 4 millioner kroner i erstatning for 1595 sauer som ble tatt av ulv.

En rundspørring danske TV 2 gjorde i sommer viste at det var flertall i den danske nasjonalforsamlingen for å regulere ulvebestanden.

Peter Sunde, seniorforsker ved Aarhus Universitet, mente likevel at ulvebestanden i Danmark foreløpig ikke er stor nok til at den kan reguleres, fordi Danmark er pålagt å følge EUs habitatdirektiv.

– Regulering blir først relevant når ulvebestanden er så stor at den er levedyktig, og kun hvis de utgjør en trussel overfor befolkningen, sa Sunde til TV 2 i sommer.

Neste artikkel

Fellingstillatelse på ulv på Kongsberg