Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil bruke en halv milliard på skrantesyke i USA

Skrantesykens hjemland USA sliter med å stoppe spredningen. Senator Jon Tester fra en av de hardest rammete statene vil åpne pengesekken.

Jaktentusiast: Senator Jon Tester (t.h.), her på besøk hos våpenprodusenten Falkor, vil bekjempe skrantesyke av hensyn til jegere. Foto: US Senate
Jaktentusiast: Senator Jon Tester (t.h.), her på besøk hos våpenprodusenten Falkor, vil bekjempe skrantesyke av hensyn til jegere. Foto: US Senate

– I Montana er jakt en del av livet, fordi den hjelper oss gi mat til familiene våre, forvalte dyrelivet vårt og holde liv i bygdesamfunn. Det er avgjørende viktig at vi stopper spredning av skrantesyke før den reduserer storviltbestandene og underminerer friluftslivsøkonomien vår, sier senator Jon Tester i en pressemelding.

Skrantesyke, hjernesykdommen som gjør hjortedyr til utmagrete «zombier» før de til slutt dør, har spredt seg jevnt og trutt i USA siden den først ble oppdaget i Colorado i 1967. De siste vintrene har flere delstater slått ny spredningsalarm, og jegere har gått ut for å sanke prøver.

Skrantesyke

Sykdom som rammer hjortedyr som hjort, elg og reinsdyr.

En såkalt prionsykdom, med smittemateriale som rammer hjernen. Andre prionsykdommer inkluderer skrapesyke og såkalt kugalskap.

Symptomer på skrantesyke inkluderer drastisk vekttap (skranting), dårlig balansesans og andre nevrologiske symptomer.

Sykdommen er registrert i USA, Canada, Sør-Korea og Norge.

I noen delstater er slik prøvejakt så vanlig at den har fått klengenavnet "skrantesyke-sesong", men for andre stater er det en ny erfaring.

Kan ødelegge jakt

Montana er blant statene som har trappet opp kampen mot skrantesyke for første gang. I høst hadde delstaten sin første jakt på skrantesyke-testobjekter, og 6. januar åpnes ekstraordinær hjortejakt langs grensa til Canada.

Den jakten kommer samtidig som store deler av USA opplever ekstremkulde og kraftige vinterstormer, noe som har fått myndighetene til å advare jegerne.

Jegerne spiller også en viktig rolle i motivasjonen til senator Testers forslag om å trappe opp den offentlige satsingen på skrantesykebekjemping.

– Jeg har ikke lyst til å overdrive, for jeg tror mer forskning må til, men for meg ser det ut som denne sykdommen virkelig kunne ødelegge jaktmulighetene i delstaten. Så vi er nødt til å finne en måte å kontrollere det på så sykdommen ikke fortsetter å spre seg, sier Tester i et intervju med radiokanalen Montana Public Radio.

Gikk tom for utstyr

«Det er på tide at vi bringer jegere, forskere og embetsverk sammen for å legge en helhetlig plan.»

Ron Kind, medlem av Representantenes hus
Annonse

Derfor foreslår Tester å bevilge 60 millioner dollar – omtrent 498 millioner kroner med dagens kurs – til arbeid for å forebygge, forstå og bekjempe skrantesyke.

Forslaget kommer etter en høst der viltmyndighetene i flere delstater har vært nødt til å legge skrantesykeprosjekter på is fordi de gikk tom for testutstyr. Det skyldes riktig nok mer enn bare pengemangel.

– De lages i Frankrike og henger fast i tollen, sier Mick Klemesrud, talsmann for naturforvaltningsmyndighetene i delstaten Iowa, til Iowa Radio.

Demokraten Testers forslag er lansert i amerikanernes "overhus" Senatet. Det kom en måned etter at to politikere fra delstaten Wisconsin, en Demokrat og en fra president Donald Trumps parti Republikanerne, la fram et lignende forslag i Representantenes hus. De to representantene, Ron Kind og Jim Sensenbrenner, vil også instruere det amerikanske landbruksdepartementet om å ta et sentralt initiativ for å bekjempe sykdommen.

– Det er på tide at vi bringer jegere, forskere og embetsverk sammen for å legge en helhetlig plan for å styre og forhindre spredningen av sykdommen, sier Kind i en pressemelding.

Neste artikkel

Mener det er tryggest å drive med rå melk når man driver småskala