Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Varsler slår alarm om svensk grensekylling

Svenske Aftonbladet avslører grove overtramp både på dyrevelferdsregler og arbeidsmiljøregler hos den svenske kyllingprodusenten Kronfågel. I tillegg er opp mot en tredjedel av kyllingene smittet med tarmbakterier.

Merket Kronfågel er et av de mest populære kyllingmerkene nordmenn handler i Sverige. Nå er selskapet i hardt vær, etter avsløringer og påstander i mediene om graverende forhold både for dyrevelferd og smitterutiner. Foto: Lars Johan Wiker
Merket Kronfågel er et av de mest populære kyllingmerkene nordmenn handler i Sverige. Nå er selskapet i hardt vær, etter avsløringer og påstander i mediene om graverende forhold både for dyrevelferd og smitterutiner. Foto: Lars Johan Wiker

Det svenske kyllingmerket Kronfågel er blant nordmenns favoritter når handlekurven skal fylles over grensa. Lav kilopris og tilsynelatende god kvalitet har gjort deres produkter populære.

Men de siste månedene har produsenten vært i hardt vær. Like før jul avslørte TV2s program «Matkontrollen» at selskapets kyllingfileter inneholder opp mot 13 prosent saltvann. Til sammenligning inneholder norsk First Price-kylling ikke salt eller vann.

Arbeidspress og dødelighet

Fredag avslørte Aftonbladet graverende forhold ved en av Kronfågels fabrikker. Ifølge en kilde avisa har internt i selskapet, skal blant annet to veterinærer rekke å kontrollere 13.200 fugler i timen på en fabrikk utenfor Katrineholm. Deres oppgave er å sørge for at fuglene ikke har synlige skader som svulster, hudsykdommer eller oppsvulmede organer, for å nevne noe. Selskapet selv hevder dette ikke stemmer, og at de har seks kontrollører som gjør den jobben. De seks består av to kontrollører og veterinærer fra Livsmedelverket, som har fire ansatte under seg.

• Les også: Amerikanske bønder saksøker kyllingselskaper

De siste årene har svenskenes kyllingforbruk økt, og dermed har også produksjonspresset økt, ifølge kilden. Nå slaktes gjennomsnittlig 195.000 kyllinger på den aktuelle fabrikken hver dag, mot 135.000 for fem år siden. Samtidig har antall ansatte økt med 240, ifølge kilden. Overtidsarbeid og sykmeldinger øker ved flere av fabrikkene til selskapet.

Det økte produksjonspresset har også ført til at selskapets gårder har flere kyllinger enn det som er tillatt, noe som fører til flere skader på dyrene som kommer inn. Aftonbladet skriver at de har fått innsyn i interne dokumenter som viser at det kommer 6000 kyllinger med brukne vinger inn hver dag, og totalt 1,6 millioner kyllinger måtte kasseres i fjor fordi de døde før de nådde slakteriet. Begge tallene gjelder det aktuelle slakteriet i Valla, som avisen har undersøkt.

Smittepress

Den pressede produksjonssituasjonen fører ifølge kilden til dårligere hygiene, blant annet ved at få personer har ansvar for å kutte av hodet på og fjerne innvollene hos dyrene. Dersom dyrene er smittet med bakterier, videreføres disse mellom kyllingene og også til de ansatte.

Innsettshyppigheten på enkelte av gårdene har økt så mye at den enkelte steder er nede i to-tre dager, noe som forhindrer skikkelig rengjøring.

• Les også: Mikalsen går av som fjørfeleiar - Grundt innstilt som ny

Annonse

Alt dette har ført til at det høsten 2016 ble påvist en økning på 30 prosent av campylobacterbakterier i selskapets kylling. Samtidig doblet antallet svensker som ble smittet med sykdom grunnet denne bakterien, seg i fjor høst, ifølge svenske myndigheter.

Fabrikkene desinfiseres med sterke kjemikalier, noe som gjør at de ansatte må gå med gassmaske på jobb, ifølge Aftonbladet. Det har blant annet ført til at enkelte ansatte har opplevd ånderettsproblemer og svimmelhet.

Forurenset vann

Ledelsen i selskapet innrømmer at de har et smitteproblem, men lover at de jobber med tiltak for å redusere det. De hevder selv at smitten skyldes en installasjonsfeil i vaskeanlegget deres, som har gjort at kassene kyllingene fraktes i, har blitt vasket med forurenset vann, ifølge selskapets direktør Magnus Lagergren. Vaskeanlegget skal ha gjenbrukt vannet fra forrige vask i neste vaskeomgang.

Han understreker at høsten i fjor var et unntakstilfelle, og at vanligvis ligger andelen kyllinger med bakterien på 19,9 prosent - mot en bransjestandard på 15 prosent. Han påpeker også at selv om tallene på skadde og kasserte kyllinger høres høyt ut, utgjør de en lav andel av kyllingene som kommer til selskapet. Rundt 1 prosent har skadde vinger, og rundt 3,2 prosent av kyllingene som kommer inn, må kasseres. Han avviser at 6000 kyllinger med skadde vinger kommer inn hver dag, og hevder gjennomsnittet ligger på rundt 2000.

• Les også: Annenhver pakke med dansk svinekjøtt inneholder MRSA-bakterier

Den svenske landbruksministeren Sven-Erik Bucht har reagert kraftig på avsløringene, og mener selskapet ikke har svart godt nok for seg. Han mener at en for rask økning i kyllingproduksjonen ikke er en god nok unnskyldning for lavere kvalitet.

Kronfågel selges ikke i norske butikker, men selskapet eies av kyllingkonsernet ScandiStandard som i Norge eier det Jæren-baserte varemerket Den Stolte Hane. De leverer blant annet First Price-kyllingen til Norgesgruppens butikker. De er hovedleverandør til Coop-kjedens butikker.

Neste artikkel

Hønsebonde angrep hundeeier med høygaffel