Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ulv tilbake etter 70 år – bønder fortviler

Jakt førte til at ulvene forsvant fra naturområdene nord for den spanske hovedstaden Madrid for 70 år siden. Nå har flere ulveflokker igjen etablert seg.

Flere ulveflokker har reetablert seg utenfor Madrid. Illustrasjonsfoto: Dave Kettering / AP
Flere ulveflokker har reetablert seg utenfor Madrid. Illustrasjonsfoto: Dave Kettering / AP

Spanske bønder fortviler etter at det har etablert seg flere ulveflokker i området nord for den spanske hovedstaden Madrid, i nasjonalparken Guadarrama.

– Det er minst fem flokker, og det er forsiktig estimat. Antall dyr ligger på mellom 35 og 40, sier sjefen for miljø og bærekraft i Madrid-regionen, Luis del Olmo til den spanske storavisen El país, som skriver om saken.

Biolog Juan Carlos Blanco forteller også til avisen at ulvene nå beveger seg lenger innover i landet.

Avisen skriver også at ulvene har hatt problemer med å leve så tett på den urbane hovedstaden, og fem ulver har blitt påkjørt på hovedveiene i området de 13 siste månedene.

– Veiene kommer til å være det som i hovedsak vil regulere ulvebestanden, fordi det er umulig å unngå ulykker, sier biologen Blanco.

Annonse

Ulvens bestandsutvikling skaper også uenigheter i Spania. Siden 2013 da de første ulvene igjen ble observert i området, kunne landbruket melde om 15 angrep på husdyr. I fjor hadde det økt til 398 ulveangrep på husdyr.

De regionale myndighetene har i de samme årene måtte økt sine budsjetter for å kompensere rovdyrangrepene fra 40.000 euro til 300.000 euro.

Alfredo Berrocal, som er leder for den regionale bondeorganisasjonen, mener på sin side at myndighetene ikke har gjort noe for å ta tak i problemet.

– Vi må få vite hvordan situasjonen er, hvor mange ulver som finnes og hvor de beveger seg. Slik situasjonen er nå famler vi i blinde, sier Berrocal til avisen. Han påpeker også at kompensasjonen for dyr tapt til rovdyr er for liten.

– Bønder må forvente at antall dyr som går tapt går noe opp, men vi kan akseptere at det skjer ulveangrep annenhver dag, slik som skjer nå. Det kan ikke være en holdning om at jo flere ulver, jo bedre. Forvaltning er nødvendig, og hvis ulven har fått en vane for å angripe husdyr, må den bli skutt, sier Berrocal.

Neste artikkel

Nei til EU tapte Acer-saken i Lagmannsretten