Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ulv flys inn med helikopter for å spise elg

Myndigheter i USA og Canada samarbeider om et drastisk grep for å få kontroll på elgbestanden i en nasjonalpark på riksgrensa.

En nasjonalpark som dekker øyene i grensesjøen Lake Superior har så mye elg at myndighetene flyr inn ulver for å redusere bestanden. Foto: Daniel Conjanu / The National Parks of Lake Superior Foundation via AP / NTB scanpix
En nasjonalpark som dekker øyene i grensesjøen Lake Superior har så mye elg at myndighetene flyr inn ulver for å redusere bestanden. Foto: Daniel Conjanu / The National Parks of Lake Superior Foundation via AP / NTB scanpix

Elgbestanden på øya Isle Royale er blitt stor. Forrige gang øya hadde så mye elg, endte det med at furukvistene ble spist bare og at to tredeler av elgbestanden sultet i hjel.

Det ønsker ikke forvalterne av øya at skal gjenta seg. Derfor er de blitt enige om et drastisk tiltak, melder den kanadiske tv-kanalen CBC: Å fange inn ulv fra andre deler av USA og Canada, og fly inn ulven med helikopter.

Genetisk mangfold

Det har vært ulv på øya lenge – forskningsprosjektet som følger ulven og elgen på Isle Royale er et av verdens eldste sammenhengende ulveforskningsprosjekter. Men ulvebestanden på øya har falt til to dyr. Avisa Detroit Free Press beskriver de to dyrene som en aldrende hann og hunn som sannsynligvis ikke kommer til å formere seg.

Ulvene på Isle Royale kom seg opprinnelig dit ved å gå over isen på grensesjøen Lake Superior. De siste årene har ikke det skjedd. Derfor ble amerikanere og kanadiere i 2018 enige om å hente inn ulv utenfra.

Ulvene måtte hentes fra forskjellige steder.

– Det vi trenger på Isle Royale er genetisk mangfold. Vi vet som følge av de siste 60 årene, hvor de de fleste av ulvene som har vært på øya kan spores tilbake til én enkelt hunnulv, at en for smal genetisk linje til sist kan ende med at hele populasjonen dør ut, sier Isle Royales nasjonalparksjef Phyllis Green til CBC.

Ubehagelig opplevelse

Annonse

Ulvene ble fanget av et jaktlag på to: En jeger skjøt med nettgevær fra helikopter og en jeger på bakken sanket inn ulven etter at den satt fast i et nett.

Deretter ble ulvene testet, merket og fraktet til Isle Royale. Det er antakelig en svært ubehagelig opplevelse for ulvene, ifølge John Vucetich, som leder Universitet i Michigans forskningsprosjekt på ulv og elg på øya.

Ulvene ble også fanget fra lufta, som ifølge kanadisk vilftforvaltning er den mest dyrevennlige måten å gjøre det på.  Foto: Mike Allan / Ontario Ministry of Natural Resources and Forestry via AP / NTB Scanpix
Ulvene ble også fanget fra lufta, som ifølge kanadisk vilftforvaltning er den mest dyrevennlige måten å gjøre det på. Foto: Mike Allan / Ontario Ministry of Natural Resources and Forestry via AP / NTB Scanpix

– De lever i familier, så forestill deg hva som skjer med en hund som plutselig dumpes ut på et fremmed sted. De møter hverandre for første gang. Stemningen er spent og nervøs, og det er vanskelig å finne mat på en ny plass, sier Vucetich til tidsskriftet Pacific Standard.

Mange problemer

En periode så det ut som ulveimporten ville bli utsatt. Amerikansk nasjonalparkdrift ble nemlig stengt ned i flere uker som en følge av konflikten mellom president Donald Trump og den amerikanske kongressen. Hadde konflikten vart litt lengre, ville flyttingen måtte utsettes til senhøsten, siden ulv yngler om våren og Isle Royale-parken i tillegg åpnes for folk i sommerhalvåret.

Vucetich sa i den forbindelse til avisa Washington Post at han fryktet konsekvensene av en utsettelse.

– For hvert år som går, oppstår skade som ikke lar seg reversere.

Flyttingen har hittil opplevd flere problemer. Minst én ulv har dødd under transport. Og i februar i år meldte avisa Minneapolis Star-Tribune at en ulv som ble fraktet til øya fra den amerikanske delstaten Minnesota i fjor høst, hadde klart å komme seg over den dels islagte sjøen og tilbake til sitt opprinnelige territorium.

Har du noe på hjertet?

Neste artikkel

Bjørn har tatt sauer fra hjemgården til Sandra Borch