Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tyske bønder vil skyte ulver

I Tyskland er det ikke tillatt å skyte ulv som gjør stor skade på husdyr. Samtidig trekkes landet ofte fram som et eksempel på at ulv og beitenæring kan leve side om side.

I Tyskland er det ikke tillatt å skadefelle ulver. Det skaper problemer for bønder etter at ulvene nå har spredd seg utover flere deler av landet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix
I Tyskland er det ikke tillatt å skadefelle ulver. Det skaper problemer for bønder etter at ulvene nå har spredd seg utover flere deler av landet. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix

Det er Bondebladet som omtaler saken, som opprinnelig kom fra den tyske avisa Norddeutscher Rundfunk (NDR). Bondebladet skriver at Tyskland gjerne trekkes fram som et eksempel på et land uten store ulveproblemer.

Det bildet stemmer ikke nødvendigvis.

Ønsker felling

Ifølge den tyske avisa NDR har bønder nå gått sammen i en aksjonsgruppe som krever felling av ulv. De mener landet generelt har en for positiv holdning til ulven.

Ifølge aksjonsgruppa er det stor risiko for tap av dyr og mye frustrasjon, og målet deres er at man skal få felle ulv som gjentatte ganger angriper husdyr.

• Les også: Kan bli valper i Østmarka-reviret

Skadefelling er altså ikke tillatt i Tyskland i dag, til mange bønders fortvilelse. Det er tillatt i nabolandene Sveits og Østerrike - og også i de fleste andre europeiske land med konflikter mellom husdyr og rovdyr, som Norge.

Annonse

– Mange bønder som har dyr får nå føle på det negative som følger med ulvene, sier presidenten i aksjonsgruppa Jörn Ehlers, ifølge Bondebladet.

Utryddet i landet

I likhet med i Norge, ble ulven utryddet også i Tyskland på 1800-tallet. Den begynte å komme tilbake sent på 1900-tallet, og nå er det omtrent 40 familiegrupper og revirmarkerende par i landet, ifølge den tyske bestandsreguleeringa. Den gang vandret den inn fra Polen.

• Les også: Ulvesonen en halv milliard mindre verd med ulv

I Tyskland er det også et problem at ulven trekker til mer folketette områder enn i landene rundt. Derfor er også påkjørsler den største dødsårsaken til dyret.

Danmark har vanligvis ikke hatt mye ulv, men etter at ulven har kommet tilbake til Tyskland har landet fått flere besøk enn tidligere. Tidligere i år ble flere sauer tatt av ulv i Vest-Jylland. I Danmark kan enkeltulver felles om det kan påvises at de gjentatte ganger har angrepet husdyr, men det er ikke mulig med generell fellingstillatelse i et område etter et angrep, som i Norge - hvor det ikke trenger å påvises at det er den aktuelle ulven som har vært på ferde.

Neste artikkel

Vil ha totalforbud mot transport av dyr mer enn åtte timer