Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tre ganger så mange vegetarianere på åtte år

I en stor undersøkelse gjennomført blant 16.000 svenske ungdommer, oppgir 9 prosent at de er vegetarianere. Det er en tredobling fra da samme undersøkelse ble utført i 2009. Ungdommene som spiser kjøtt, er opptatt av at det er svensk.

Kutter: En økende andel av unge svensker velger bort kjøtt, enten i form av at de spiser vegetarisk i blant eller at de utelukkende er vegetarianere. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
Kutter: En økende andel av unge svensker velger bort kjøtt, enten i form av at de spiser vegetarisk i blant eller at de utelukkende er vegetarianere. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Svenske Lantbruk & Skogsland er en av mediene som omtaler funnene fra en svensk undersøkelse gjennomført av Ungdomsbarometern, et analysebyrå som kun gjennomfører undersøkelser blant ungdom i alderen 15-24 år. Undersøkelsen ble gjennomført i oktober i fjor, men altså presentert på en konferanse i regi av den svenske bransjeorganisasjonen Svenskt Kött forrige uke.

• Les også: Vil ikke verne kjøttnavn mot vegan-angrep

– Ungdomsbarometern har gitt god innsikt når det gjelder ungdommers holdninger til kost og helse. Den legger grunnlaget for hvordan vi kommer til å kommunisere om kjøtt og matvaner framover, sier Svensk Kjøtts leder Elisabet Qvarford i en pressemelding gjengitt av Jordbruksaktuellt. Hun påpeker samtidig at det totale kjøttforbruket i Sverige ikke går ned, selv om flere unge velger kjøttet bort eller kutter forbruket.

Undersøkelsen er gjennomført blant 15.994 ungdommer i vårt naboland.

Velger bort kjøtt

Undersøkelen viser at ungdommen har et bevisst forhold til mat og matproduksjon, og at stadig flere oppgir at de har en «matfilosofi» og at maten man velger også ses på som et identitetsspørsmål. Denne holdninga står sterkere i byene enn på landsbygda, ifølge det som oppgis fra undersøkelsen.

To av tre ungdommer velger aktivt bort noe i maten - det kan være alt fra sukker eller søtningsmiddel til laktose, ifølge magasinet Livsmedel. 16 prosent sier at de velger bort laktose.

• Les også Michael Brøndbos kommentar: «Vegetarbølgen er blodig alvor»

Annonse

Det har ikke lyktes Nationen å finne fram til den opprinnelige undersøkelsen, og det nøyaktige tallet er dermed ikke klart, men flere medier oppgir at nesten en fjerdedel av ungdommene i undersøkelsen sier at de har gjort et valg om å spise mindre kjøtt og velger vegetarisk i blant. Samtidig har andelen som sier de er vegetarianere økt siden sist gang en lignende undersøkelse ble gjennomført.

Da svarte 3 prosent at de var vegetarianere. Nå svarer 9 prosent at de er det. Tallet er høyest hos jentene - 13 prosent av de spurte jentene og kvinnene i undersøkelsen oppgir at de er vegetarianere.

Vil ha svensk kjøtt

Samtidig er kjøttets opprinnelse viktig. 70 prosent av ungdommene som spiser kjøtt, mener det er viktig at kjøttet de spiser er svensk. Undersøkelsen viste også at ungdommene i første rekke fikk informasjon om mat fra internett og via venner.

• Les også: Forskar-refs til forslag om kutt for storfekjøtt

Det er ikke gjort noen like omfattende undersøkelser blant ungdom i Norge, men trenden med at ungdom i større grad velger bort kjøttet, viser seg i flere vestlige land. Og mange av de vegetariske varene som er lansert i Norge har solgt svært godt: For eksempel solgte Narvesen mer av sin nye veganske pølse enn av bestselgeren baconpølse da veganerpølsa ble lansert, og salget har holdt seg høyt.

Dagligvarekjeder som Rema og Coop vil satse mer på vegetarferdigmat, og har også opplevd at vegetariske burgere i perioder har solgt mer enn storfeburgere i perioder. Hamburgerkjeden Max har en hel serie av vegetariske og veganske produkter, og omtaler også salget som svært godt.

Neste artikkel

Tilveksten av ungskog bryter loven: – Den er for dårlig