Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

TPP-medlemmer vil holde avtalen i live uten USA

Land i Asia og Stillehavsregionen fortsetter med en egen regional handelsavtale, etter at USAs president Donald Trump signerte ordre om å trekke landet fra frihandelsavtalen TPP.

USAs president Donald Trump ga mandag ordre om å trekke USA fra TPP-avtalen, som var Trump-administrasjonens første store utenrikspolitiske vedtak. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix
USAs president Donald Trump ga mandag ordre om å trekke USA fra TPP-avtalen, som var Trump-administrasjonens første store utenrikspolitiske vedtak. Foto: Susan Walsh / AP / NTB scanpix

Japans finansminister Taro Aso sa på en pressekonferanse tirsdag at landet kommer til å jobbe videre med de gjenværende TPP-medlemmene for å fremme frihandel.

– Jeg tror at USA også ser betydningen av frihandel. Så det er viktig med fortsatt tett kommunikasjon med Washington, sa Japans utenriksminister Fumio Kishida.

President Trumps ordre om å trekke landet fra TPP har fått flere reaksjoner blant de gjenværende medlemmene.

Trans-Pacific Partnership (TTP)

Handelsavtale mellom tolv stater rundt Stillehavet: USA, Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore og Vietnam. Landene utgjør til sammen mellom 35 og 40 prosent av verdensøkonomien.

Undertegnet 4. februar 2016, men er så langt bare ratifisert av Japan, og er derfor ikke trådd i kraft.

Avtalen var sentral for president Barack Obamas ambisjon om å styrke USAs forhold til stillehavslandene.

TTP må ikke forveksles med TTIP, som er betegnelsen på frihandelsavtalen EU og USA forhandler om.

– Det er svært skammelig, men ikke uventet, var Australias handelsminister Steve Ciobos reaksjon på Trumps avgjørelse.

– En spade

Australias statsminister Malcom Turnbull vil fortsette å jobbe for avtalen og kritiserer Trumps valgkampløfte om proteksjonisme.

«Tro meg, proteksjonisme er ikke en stige som hjelper deg å komme ut av en lav vekstfelle.»

Malcom Trunbull, statsminister i Australia
Annonse

– Tro meg, proteksjonisme er ikke en stige som hjelper deg å komme ut av en lav vekstfelle. Det er en spade for å grave deg dypere, sa Turnbull.

Australia holder muligheten åpen, og landet har allerede vært i samtaler med Canada, Mexico, Japan, New Zealand, Singapore og Malaysia om å jobbe for et alternativ, sier Ciobo. New Zealands handelsminister Todd McClay er av samme oppfatning og sier at landet er klar til å satse på TPP med de gjenværende medlemmene.

Amerikanske arbeidsplasser

Uten USA gjenstår Australia, Brunei, Canada, Chile, Japan, Malaysia, Mexico, New Zealand, Peru, Singapore og Vietnam. TPP-avtalen ble signert av de tolv landene i 2016, men er ennå ikke ratifisert.

Trump signerte ordren i Det hvite hus mandag, og han fulgte dermed opp tidligere uttalelser om å føre en mer proteksjonistisk linje og skrote frihandelsavtaler. Ifølge Trump truer frihandelsavtaler amerikanske arbeidsplasser.

Neste artikkel

Indre fiender må bekjempes