Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svenskene kan åpne for å felle enda flere ulv

Ulvebestanden i Sverige kan ha økt siden forrige telling. Dermed kan det bli åpnet for å skyte flere ulv enn opprinnelig planlagt.

Det pågikk ulvejakt i Sverige forrige uke. 24 ulver ble felt av den totale kvota på 25. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix
Det pågikk ulvejakt i Sverige forrige uke. 24 ulver ble felt av den totale kvota på 25. Foto: Per Løchen / NTB Scanpix

Det foregikk intens ulvejakt fra onsdag 4. til og med søndag 8. januar for å få felt de seks ulvene det var kvote på i Dalarna i Sverige, som alle sammen tilhører ett enkeltrevir – Orsenreviret.

Gjenåpner jakta

Mandag informerer länsstyrelsen i Dalarna, tilsvarende den norske Fylkesmannen, at de etter å ha gjennomsøkt området kun har funnet fem felte ulver. Den siste ulven er dermed trolig fremdeles i live, og jakten fortsetter, skriver länsstyrelsen i en pressemelding.

• Les også: Norskog: – Departementet vil se på jaktretten på nytt

Ulvejakta i Sverige går fram til 15. februar, men ulven i Dalarna er den eneste som gjenstår på den svenske kvota. 24 ulv er felt i fire revirer, totalt er kvoten på 25. Den var på 24, men etter at det ble sett flere ulver i et av revirene enn antatt, ble kvoten for det reviret økt med ett dyr.

I tillegg til ulvene i kvota, har to ulver blitt felt på grunn av skabb, og en ulv er også felt på skadefelling i perioden.

Flere ulver sett

Det kan likevel hende at det vil bli ny jakt senere i vinter.

Annonse

Det er nemlig observert flere ulver i revirområdene enn det tallmaterialet tilsier. Årets kvote er tildelt på bakgrunn av ulveantallet i fjor vinter, men bestanden kan ha økt i de aktuelle revirene.

For eksempel ble det observert en revirmarkerende tispe i Brattforsreviret søndag, som ikke ble skutt ettersom kvoten var oppfylt, ifølge lokalavisa Nya Wermlandstidningen.

• Les også: Starter med ulvemerking denne uken

– Tanken er å fjerne alle ulvene i en familiegruppe for å bli kvitt konsentrasjonen i revirområdet. Men det gamle paret vi så i Brattfors i fjor er borte, og det er nye individer der. Så revirgrensene kan ha endra seg. Vi fortsetter å se på omkringliggende revir for å se hvordan vi går fram videre, sier oppsynsmann Fredreik Wilde i Värmland.

Han sier til avisa at det kan være mulighet for at fylkesmennene gjør en ny vurdering av om det skal tas ut flere ulver senere i vinter.

Neste artikkel

Stor nedgang i antall jervekull i år