Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svenske myndigheter starter jakt på ny slettåsulv i Stockholm

I oktober ble en hannulv fra Slettåsreviret i Hedmark skutt i Stockholm. Nå starter svenskene jakt på søsteren ikke langt unna.

Svenske myndigheter starter jakt på en ulv fra Slettåsreviret. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix
Svenske myndigheter starter jakt på en ulv fra Slettåsreviret. Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB scanpix

En ulv har den siste tiden oppsøkt mennesker og bebyggelse i Södertörn like sør for Stockholm by. Siden begynnelsen av juni har det blitt rapportert inn rundt 400 observasjoner av ulv i området.

Svenske myndigheter mener at ulven har blitt stadig mer nærgående de siste seks månedene. Nå har de besluttet å starte skadefellingsjakt på ulven.

– Ulvens forandrede oppførsel, sammen med den uroen som mange i området kjenner på, gjør at vi nå ikke ser noen annen egnet løsning enn å starte skadefellingsjakt, sier Mia Olausson, miljøvernsjef i Länsstyrelsen i Stockholm i en pressemelding.

Frykter farlige situasjoner

Skadefellingstillatelsen startet onsdag og varer til og med 28. februar neste år. I begrunnelsen for skadefellingen skriver länsstyrelsen at det også har blitt vanskeligere å skremme vekk ulven den siste tiden. Det er tidligere gjort forsøk på å skremme blant annet ved å skyte på den med gummikuler, samt bruk av lys- og lydeffekter, men tiltakene har ikke gjort at ulven har blitt mindre sky.

Oppførselen til ulven har gjort at mange nå vegrer seg for å gå tur med hund i området. Selv om eksperter ved Sveriges Viltskadecenter sier at risikoen for skade på mennesker er svært liten, mener de likevel at dersom ulvens oppførsel fortsatt tillates kan den bli såpass vant med å være nær mennesker at farlige situasjoner kan oppstå.

• Les også: Ulv «fredet» i Norge – skytes i Sverige

Myndighetene i Stockholms län har konstatert at det dreier seg om en tispe som ble født i Slettåsreviret i Hedmark i fjor. Ulven har radiohalsbånd etter at den ble merket under klima- og miljøminister Vidar Helgesens tiltak for å analysere slettåsulvenes oppførsel i januar i år. Radiosenderen har ikke oppgitt noen nye posisjoner siden 12. oktober, noe myndighetene tror skyldes at den ikke virker lenger.

Ulven er ifølge svenske myndigheter søsteren til hannulven fra Slettås som ble felt like nord for Stockholm by i oktober. Også den hadde vært nærgående mot mennesker og hadde blant annet drept flere hunder i området.

Nektet å skyte ulvene

Annonse

Beboere i Trysil i Hedmark har reagert på at slettåsulvene tidvis har oppholdt seg svært tett på bebyggelse og mennesker.

Resultater fra Helgesens radiomerking viste også at ulvene ofte var svært tett på bebyggelsen i området. Forskerne som analyserte resultatene mente likevel at man ikke hadde noe grunnlag for å si om hvorvidt ulvene var mindre sky enn annen ulv, fordi resultatene ikke var sammenlignet med andre revir.

• Les også: Krangel om Slettås-ulv

Trysil kommune søkte i mars om fellingstillatelse på hele Slettåsflokken, men fikk nei.

– Vi forstår at aktivitet og spor i nærheten av bebyggelse kan bidra til frykt for ulven, og at det kan oppleves som en belastning. Vi vurderer imidlertid ikke at disse ulvene utgjør en konkret risiko for skade på mennesker, sa direktør i Miljødirektoratet Ellen Hambro da.

– Forstår ikke begrunnelsen

Vidar Helgesen åpnet i forrige uke for felling av 42 ulver i Norge i vinter, men Slettåsflokken er ikke blant ulvene som kan felles.

– Jeg forstår ikke helt begrunnelsen for at man ikke vil ta ut den. Slettåsulvene har bemerket seg med en nærgående atferd, og det burde være forsterkende grunn til at den blir tatt ut, sa Kristian Tonning Riise, stortingsrepresentant for Hedmark Høyre da.

Neste artikkel

Matpriser: Norge har en av de laveste prisvekstene i Europa