Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svensk hund død av den norske hundesykdommen

Det er for første gang rapportert om at en hund i vårt naboland har dødd på grunn av hundesykdommen som har ført til at flere titalls hunder har dødd i Norge.

Den mye omtalte hundesykdommen skal ikke være smittsom, mener Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Den mye omtalte hundesykdommen skal ikke være smittsom, mener Mattilsynet. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hunden skal ha vært på besøk i Norge, kommer hjem til Sverige, og deretter fått blodig diaré og til slutt har hunden dødd.

Det skriver det svenske nyhetsbyrået TT, og saken er blant annet publisert i Aftonbladet.

Minst 43 hunder har hittil mistet livet i Norge etter at sykdommen ble kjent. En spørreundersøkelse Mattilsynet har gjennomført viser at det er over 173 hunder som har hatt blodig diaré den siste periode.

– Blodig diaré er ikke uvanlig hos hunder. Det har ikke blitt bekreftet at alle sykdom- og dødstilfellene vi har henger sammen med utbruddet i Oslo-området, sier Lars Skjegstad, kommunikasjonsrådgiver i Mattilsynet til TT

De svenske veterinærmyndighetene har på sin side gått ut og beroliget svenske hundeeiere ved å si at det ikke ser ut til at sykdommen er smittsom.

Annonse

– Vårt syn på saken er fortsatt at situasjonen som beskrives i Norge ikke innebærer økt risiko for utbrudd av sykdommen hos svenske hunder, sier Karl Ståhl ved Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

Så langt er anslagsvis 43 hunder, fra 12 forskjellige fylker, med lignende symptomer på sykdom døde, ifølge Mattilsynet.

Kartleggingen viser at det er nesten 90 forskjellige hunderaser som har hatt lignende symptomer.

Mattilsynet meldte onsdag at det er kommet inn seks nye meldinger om syke hunder siden tirsdag. Hundene befinner seg i Vest-Agder, Nordland, Hedmark og Akershus.

I tilfeller der flere hunder bor i samme dyrehold, har kun én av hundene blitt syk. Mattilsynet sier dette kan tyde på at en eventuell sykdom ikke smitter mellom hunder.

Neste artikkel

Svensk forsker: – Tror vi vil se annerledes på beredskap etter koronautbruddet