Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Svensk-danske Arla satser på melkebøndene i Nigeria

Det svensk-danske konsernet Arla er blitt et av verdens største meierikonsern. Nå har de inngått en ny avtale for å bidra til å bygge opp meierisektoren i Nigeria.

Ifølge Arla skal regjering gi 1000 bønder egen jord, samt utbedre veier, strømnett og vanntilgang. Foto: Arla Foods
Ifølge Arla skal regjering gi 1000 bønder egen jord, samt utbedre veier, strømnett og vanntilgang. Foto: Arla Foods

– Vi ser på dette som en kommersiell avtale, som kommer våre eiere, bønder i sju ulike land til gode. Samtidig føles det godt å si at vi bonde til bonde kan gjøre noe bra. Vi har vært på stedet i Nigeria og snakket med bøndene, og vi vet at det fungerer, sier Heléne Gunnarsson, som er nestleder i Arla Foods i en pressemelding.

Ifølge pressemeldingen har Arla gjennom noen år hatt et prøveprosjekt i landet, men de har nå signert en avtale med delstaten Kaduna og den nigerianske regjeringen om å få fortsette.

Regionen og regjeringen vil gi om lag 1000 melkebønder mark, og Arla skal kjøpe inn melken, foredle den og få den ut i markedet.

Heléne Gunnarsson, nestleder i Arla. Foto: Arla Foods
Heléne Gunnarsson, nestleder i Arla. Foto: Arla Foods

Nigeria er Afrikas største og verdens sjuende største land målt i antall innbyggere, og om lag halvparten lever under fattigdomsgrensen.

Nationen har tidligere snakket med Norges ambassadør til Nigeria, Jens-Petter Kjemprud, som bekrefter at det er utfordringer innen landbrukssektoren i landet.

Annonse

– Der opplever mange bønder, spesielt de i de nordlige delene av landet, utfordringer knyttet til tørke og forørkning. Økningen i forskjellene mellom rike og fattige øker faretruende, de siste tallene av folk som lever under fattigdomsgrensen er nå 97,5 millioner nigerianere av i alt 201,2 millioner, sa han.

Fakta om prosjektet

Fakta

Prosjektet vil hovedsakelig bli finansiert gjennom lån gitt av Central Bank of Nigeria og hvor den lokale delstaten står som garantist. Arla vil investere i melkeoppsamlingssentre.

1000 bønder vil delta i prosjektet.

Prosjektet er et samarbeid mellom Arla, den nigerianske regjeringen og delstaten Kaduna.

Arla Foods er et internasjonalt meieriselskap og et samarbeidsforening eid av 9900 melkebønder fra Sverige, Danmark, Tyskland, Storbritannia, Belgia, Luxembourg og Nederland.

Kilde: Arla Foods

Arla peker på behovet for god ernæring og nok mat og drikke til en raskt voksende befolkning.

– Når etterspørselen etter næringsrike meieriprodukter øker blant Nigerias raskt voksende befolkning, er det en klar mulighet og behov for å støtte utviklingen av den lokale melkeindustrien, og bidra til å imøtekomme denne etterspørselen, sier Tim Ørting Jørgensen som er ansvarlig for Arla Foods International.

Avtalen gjør også at delstaten og den nigerianske regjeringen må bidra. Først og fremst gjennom at bøndene som tidligere har vært nomadiserende, nå får egen eiendom med egen jord. I tillegg skal de bygge ut infrastruktur, slik som veier, vann og elektrisitet, står det i Arlas pressemelding.

– Vi vil bare lykkes med å øke inntektene til lokale bønder, Nigerias meierisektor og oppnå Arlas ambisjoner i Vest-Afrika hvis prosjektet og dets virksomhet er kommersielt levedyktig. Dette er et godt eksempel på handel og utvikling går hånd i hånd for å sikre langsiktige bærekraftige løsninger, sier Ørting Jørgensen.

Landbrukssektoren i Nigeria leverer i dag under ti prosent av landets etterrspørsel av meieriprodukter. Foto: Arla Foods
Landbrukssektoren i Nigeria leverer i dag under ti prosent av landets etterrspørsel av meieriprodukter. Foto: Arla Foods

Neste artikkel

Sverige: En av ti skogbranner kan skyldes skogsarbeid