Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Studie: Varmere Arktis bremser nordamerikanske avlinger

Uvanlig høye temperaturer i Arktis har ført til kaldere vinter og vår lenger sør – noe som har gitt dårligere avlinger i sentrale deler av Canada og USA.

Sjøis som smelter i Arktis gir kaldere luftstrømmer lenger sør, og dermed hardere vinter og vår. Dette gir reduserte avlinger i Nord-Amerika, ifølge en fersk studie. Her maisåker i USA. Foto: Knut Herefoss
Sjøis som smelter i Arktis gir kaldere luftstrømmer lenger sør, og dermed hardere vinter og vår. Dette gir reduserte avlinger i Nord-Amerika, ifølge en fersk studie. Her maisåker i USA. Foto: Knut Herefoss

Det viser en studie som er publisert i tidsskriftet Nature Geoscience.

– Vår studie viser for første gang en tilsynelatende forbindelse mellom arktiske temperaturvariasjoner og jordbruksproduktivitet på middels breddegrad, skriver forskerne bak studien.

Studien bekrefter nyere forskning som viser at uvanlig varme i Arktis de siste tretti årene kan føre til hardere vintre i nordlige deler av Nord-Amerika og Europa og mindre nedbør i sørlige områder av USA.

Arktis er svært hardt rammet av den globale oppvarmingen, og oppvarmingen her har vært over dobbelt så kraftig som gjennomsnittet for hele kloden.

Sjøis smelter

Når temperaturen stiger i Arktis, blir det mindre sjøis om høsten, og dette påvirker den atmosfæriske sirkulasjonen slik at mer kaldluft strømmer fra nord om vinteren. Når dette fortsetter inn mot våren, vil planter – inkludert avlinger – være sårbare for skader og hemmet vekst.

Hardere vintervær reduserer også plantenes kapasitet til å oppta CO2, påpeker forskerne. I løpet av 30 år har varme arktiske perioder hindret planter i å absorbere rundt 370 millioner tonn CO2, noe som er samme mengde som Frankrike eller Australia slipper ut per år, ifølge forskernes beregninger.

– Kald vår er vanskelig å bøte på

Annonse

Forskerteamet, under ledelse av Jin-Soo Kim, har analysert sjøtemperaturer målt i Beringhavet mellom Sibir og Alaska.

I år med høyere arktiske temperaturer var det større sannsynlighet for uvanlige luftstrømmer over Alaska. Disse førte til vesentlig nedkjøling av det meste av Nord-Amerika, samt tørrere vær i sør.

Planter i tempererte soner fikk 14 prosent lavere kapasitet til å oppta CO2 i disse periodene, ifølge studien. Avlinger i Nord-Amerika ble redusert med 1–4 prosent.

– Vanning kan brukes i regioner som rammes av tørrere vær, men en kald vår kan bli vanskeligere å håndtere og kan føre til store tap, sier klimaforskeren Ana Bastos, som jobber ved et forskningsinstitutt utenfor Paris.

Flere tidligere studier har vist at oppvarmingen i Arktis påvirker jetstrømmen, et vindsystem høyt oppe i atomsfæren. Dette kan i sin tur føre til unormalt vær lenger sør.

Neste artikkel

Forskning: Sommertid året rundt vil spare liv og flere milliarder