Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Stor optimisme før dansk cannabis-prosjekt

Forventningene til et nytt inntektseventyr er store når Danmark setter i gang et prøveprosjekt med lovlig dyrking av cannabis.

Forsøksordningen med dyrking av medisinsk cannabis trer i kraft over nyttår. Inntil videre må vi derfor ta til takke med illustrasjonsbilder fra andre steder, som for eksempel dette, som er fra California i USA. Foto: AP Photo/Damian Dovarganes/NTB SCANPIX

Medisinsk cannabis kan bli en stor eksportvare fra det danske landbruket, mener bondeorganisasjonen Landbrug & Fødevarer.

– I dansk landbruk er vi spesialister på planteforedling og innovasjon. Vi har alle forutsetninger for å kunne få en sterk posisjon i markedet for medisinsk cannabis. Det kan utvikle seg til en industri som har et betydelig eksportpotensial, sier Lars Hvidtfeldt, nestleder i Landbrug & Fødevarer til den danske avisa Finans.dk.

I 2015 ba bondeorganisasjonen regjeringen om å sette ned en kommisjon som skulle utrede muligheter og ulemper knyttet til regulert cannabisproduksjon i Danmark.

I starten av desember kunne helseminister Ellen Trane Nørby presentere rammene for det kommende prøveprosjektet.

Ministeren understreket da at produksjonen må foregå i lukkede systemer og at bønder vil måtte få tillatelse fra myndighetene for å kunne dyrke cannabis.

Håper på kunnskapsindustri

Hvidtfeldt i Landbrug & Fødevarer mener mulighetene for at framtidig eksport ikke bare vil omfatte ferdigdyrkede cannabisprodukter, men også kompetanse knyttet til planteforedling og produksjonsteknologi.

Det vil i så fall kunne bli et kjærkomment ekstra bein å stå på for det danske landbruket, som allerede sliter med lav lønnsomhet og høy gjeldsbyrde.

Les også: En av Danmarks største gårder solgt på tvangsauksjon

Les også: Danskane fryktar utradering av landbruket

Annonse

Nederland er i dag ett av få land hvor det er statskontrollert produksjon av cannabis til medisinsk bruk, men etterspørselen er økende.

Hvidtfeldt sier videre at når den danske produksjonen kommer i gang, så kan planteavl gjøre at innholdet av spesielle i planten stoffer økes eller minskes.

– Cannabis kan utvikle seg til en kunnskapsindustri. Det vil også øke antall arbeidsplasser i sektoren, sier han til Finans.dk.

Smertelindring og demping av kramper

Danmark anses for å være blant de fremste i Europa når det gjelder å legge til rette juridisk og økonomisk for cannabisproduksjon.

Store selskaper som Møllerup Gods og gartneriet Alfred Pedersen & Søn jobber med å tiltrekke seg utenlandske investorer til cannabisfabrikker, som er planlagt bygget i løpet av det kommende året, ifølge Finans.dk.

Prøveordningen som begynner fra nyttår, er fireårig. Den administreres av det danske legemiddelverket. Virksomheter som vil importere eller fremstille cannabisprodukter, vil bli underlagt inspeksjon av legemiddelverket.

Myndighetene skal også etablere en utviklingsordning for selskaper som vil dyrke cannabis til medisinsk bruk.

Medisinsk cannabis brukes blant annet til å lindre smerte og dempe kramper. Produktene kan for eksempel brukes av pasienter med multippel sklerose eller dem som gjennomgår kjemoterapi.

Neste artikkel

Unge i små kommuner har dårligst helsetilbud