Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Sonny (70) er Trumps landbruksminister

Donald Trump har valgt veterinæren og tidligere Georgia-guvernør Sonny Perdue som landbruksminister i sin regjering.

– Sonny Perdue kommer til å oppnå store ting som landbruksminister, sier Donald Trum etter å ha valgt Sonny Perdue som sin landbruksminister. Foto: AP Photo / Evan Vucci
– Sonny Perdue kommer til å oppnå store ting som landbruksminister, sier Donald Trum etter å ha valgt Sonny Perdue som sin landbruksminister. Foto: AP Photo / Evan Vucci

Torsdag i forrige uke, dagen før Donald Trump ble innsatt som 45. president, utnevnte Trump 70-åringen Sonny Perdue til sin landbruksminister.

Sonny Perdue var lenge blant favorittene til stillingen og satt også i Trumps rådgivningskomité for landbruket under valgkampen. Likevel var han den siste av ministrene som ble nominert, noe som skapte reaksjoner blant amerikanske bønder, blant annet fordi det særlig var velgerne ute i distriktene som bidro til at Trump vant valget.

Ba om regn

Sonny Perdue, eller George Ervin Perdue III, som hans egentlige navn er, ble født i delstaten Georgia i 1946. Han fikk tidlig kallenavnet «Sonny», og bruker kallenavnet både privat og i offisielle sammenhenger.

Til forskjell fra en del av de andre ministrene i Trumps kabinett har Perdue bakgrunn fra feltet han nå skal lede. Perdue vokste opp på gård og ble senere utdannet veterinær. Han ble valgt til senator i Georgia for det demokratiske partiet i 1990, og vant flere valg før han i 1998 byttet partitilhørighet og gikk over til det republikanske partiet.

• Les også: Et amerikansk bygdeopprør

I 2002 ble han valgt til guvernør i Georgia. Ifølge New Georgia Encyclopedia var hans to fanesaker under tiden som guvernør å effektivisere de statlige tjenestene og å bedre skolesystemet i delstaten.

Han fikk mye oppmerksomhet da han i 2007 ledet en felles bønn til høyere makter om mer regn etter at Georgia og flere andre delstater i sør hadde blitt rammet av tørke.

Han ble også beskyldt for å banke igjennom et lovforslag som gjorde at han sparte 100.000 dollar i skatter og avgifter på et eiendomssalg i 2004.

– Kommer til å oppnå store ting

Perdue har også eid flere landbruksrelaterte selskaper. Etter at han gikk av som guvernør i 2011 startet han selskapet Perdue Partners som ifølge Bloomberg driver med handel av ulike matingredienser og landbruksvarer.

Perdues bakgrunn både fra landbruket og politikken ble trukket fram av Trump da han offentliggjorde Sonny Perdue som sin landbruksminister.

• Les også: Leder: Norges rolle i Trumps verden

– Sonny Perdue kommer til å oppnå store ting som landbruksminister. Fra å vokse opp på en gård til å bli guvernør i en stor landbruksdelstat, har han brukt hele livet sitt på å forstå og løse problemene bøndene våre møter, og han kommer til å levere store resultater for alle amerikanere som lever av jorda, sa Trump i en uttalelse da utnevnelsen ble kjent.

Tilhenger av handelsavtaler

Sonny Perdue har tidligere markert seg som en sterk tilhenger av handelsavtaler. Ifølge nettstedet Politico åpnet han handelskontor i Kina mens han var guvernør, og han skal også ha åpnet for mer handel med Cuba.

Annonse

Den siste tiden har han likevel forsvart Donald Trumps motstand mot handelsavtalen TPP. Mandag ble det klart at president Donald Trump vil trekke USA fra TPP som omfatter tolv land i Stillehavsregionen. Mange bønder i USA var tilhengere av avtalen, og flere landbruksorganisasjoner har uttrykt bekymring for valget om å gå ut av TPP.

• Les også: Trump vant kalkun-distrikter

Perdue sa likevel til Politico før han ble offentliggjort som landbruksminister at Trump forstår at amerikanske bønder er avhengige av handel, at produktene deres ofte blir «tollbelagt ut» av enkelte markeder og at Trump vil ha handel på likere vilkår.

– En enestående kandidat

Reaksjonene etter at Perdue ble nominert til landbruksminister har vært varierte.

American Farm Bureau Federation, USAs største sammenslutning av landbruksorganisasjoner, uttrykte sterk støtte til den nye landbruksministeren.

– Nominasjonen av den tidligere Georgia-guvernøren Sonny Perdue er velkomne nyheter for landets bønder og gårdeiere. Perdue vil ha en sterk stemme som landbruket trenger i den nye administrasjonen. Han er en enestående kandidat, sa sammenslutningens leder Zippy Duvall i en pressemelding.

• Les også: Kan vi få en norsk Trump?

Miljøorganisasjonen Friends of the Earth er ikke like positive.

– Med Perdues bakgrunn fra et globalt handelsselskap, og det han gjorde som guvernør, er vi bekymret for at Perdue vil bruke sin posisjon i landbruksdepartementet til å prioritere profitt for store landbruks- og handelsselskaper over interessene til amerikanske bønder, arbeidere og forbrukere, sa Kari Hamerschlag i en pressemelding.

Det er foreløpig ikke kjent når Sonny Perdue offisielt går inn i jobben som landbruksminister.

Neste artikkel

Røros Butter tar amerikanerne med storm