Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU sier ja til å droppe sommertid

EU-kommisjonen er positiv til å slutte med sommertid i 2021. Nå skal saken behandles av EUs ministerråd, før det er EU-landene selv som må ta en beslutning.

Klokken to natt til søndag stiller vi igjen klokka. Snart kan det være gjort for siste gang. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
Klokken to natt til søndag stiller vi igjen klokka. Snart kan det være gjort for siste gang. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Da transportkomiteen i EU tidligere denne måneden stemte over om man skal kutte normal- og sommertid ble det klart flertall for. Tirsdag behandlet også EU parlamentet saken. Også de var positive til å kutte ut sommertiden.

Vedtaket innebærer imidlertid ikke at saken er avsluttet, skriver NTB. EUs ministerråd må først bli enig om et felles ståsted før sluttforhandlingene kan starte, et arbeid som ennå ikke er i gang.

Forslaget er å stille klokken for siste gang i 2021, i mars for de landene som vil beholde sommertiden og i oktober for landene som vil beholde normaltid.

Dersom også medlemslandene går inn for å fjerne sommertid, har hver land fram til april 2020 på å bestemme om de vil ha sommer- eller normaltid året rundt.

Hvert enkelt land bestemmer selv

Samtidig er det fortsatt opp til hvert enkelt land å vurdere om de vil slutte med klokkestillingen. EU ber landene snakke med hverandre, slik at en endring ikke får konsekvenser for det internasjonale markedet. Hvis EU-kommisjonen vurderer det slik at det blir problemer med overgangen, vil den iverksette en tolv måneders forsinkelse.

Bakgrunnen for at man ønsker å slutte med normal- og vintertid er vitenskapelige funn som viser at klokkestillingen har negativ virking på menneskers helse. I 2018 ble det i parlamentet foreslått å gjøre en helhetlig vurdering av ordningen.

Annonse

I en offentlig undersøkelse kom det 4,6 millioner svar, hvor 84 prosent var negative til å stille klokka.

Vil ha folkeavstemning

Om det også går mot siste klokkestilling i Norge er usikkert. Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen har sagt at han vil ha folkeavstemning om vi skal beholde sommer- og vintertid, dersom EU går inn for å kun ha en tid.

I dag har ministeren innkalt til frokostmøte, der nettopp klokka er temaet. Nationen er til stede på møtet.

Klokken stilles fram til sommertid natt til søndag.

Lang uenighet om sommertid

Sommertid ble for første gang innført i Tyskland i 1916. Klokkestilling har vært et tema i Norge gjennom flere år, og i perioden mellom 1916 og 1965 var det flere perioder med og uten sommertid.

I 1980 ble det igjen sommertid i Norge. Da hadde alle land i EU sommertid, men tidspunktet for klokkestillingen var forskjellig fra land til land. I 1981 innførte derfor EU et felles tidspunkt for klokkestillingen.

Neste artikkel

EU-kommissær: – Det europeiske prosjektet står i fare for å dø ut