Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Puerto Ricos bønder hardt rammet etter orkanen Maria

Landbruket på Puerto Rico ligger med brukket rygg etter å ha blitt feid over av orkanen Maria. Øyas bønder lurer på om de noensinne kommer seg på fote.

Orkanen Maria tok livet av både avlinger og dyr. Bildet er fra en gård som er den eneste som forsyner Puerto Rico med lokalt avlet kylling. Mer enn 1 million kyllinger er gått tapt. Foto: AP / NTB scanpix
Orkanen Maria tok livet av både avlinger og dyr. Bildet er fra en gård som er den eneste som forsyner Puerto Rico med lokalt avlet kylling. Mer enn 1 million kyllinger er gått tapt. Foto: AP / NTB scanpix

Puerto Rico har lenge slitt med voksende gjeld og økonomisk nedgang. Landbrukssektoren har vært blant få lyspunkter og har kunnet vise til økonomisk vekst. Så kom Maria.

– Mange kommer aldri til å kunne få gjenopptatt arbeidet. Og de som får anledning, vil aldri få tilbake alt slik det en gang var, sier 40 år gamle Noel Lopez, som er driftsleder for ti melkegårder sammen med sin far og bror

Fakta om orkaner

Tropiske orkaner er en betegnelse på sykloner i atlanterhavsområdet og østre stillehavsområdet. I det vestlige stillehavsområdet kalles de tyfoner eller taifuner. I Indiahavet brukes syklon, som altså også er den generelle betegnelsen.

Orkaner dannes over havet under lavtrykk når havoverflaten er minst 26,5 grader og luften i atmosfæren over er fuktig.

Den varme og fuktige luften beveger seg i en oppadgående spiral som vokser kraftig. Hele uværet kan ha en diameter på mellom 300 og 500 km. I syklonens øye kan det være helt vindstille.

Det er ikke bare vinden som forårsaker skade, men også det kraftige regnet og flombølger som skyller inn over kystområdene.

I norsk terminologi brukes orkan som en generell betegnelse på vind på over 32,5 meter i sekundet.

En kategori 1-orkan har vindhastighet på 32,5 til 42,4 meter i sekundet.

Kategori 2: 42,5-48,9 m/s.

Kategori 3: 50-57,9 m/s.

Kategori 4: 58-68,9 m/s.

Kategori 5: Over 69 m/s.

(Kilde: Store norske leksikon, Ritzau, NTB)

Før orkanen Maria ødela livsgrunnlaget deres, hadde de 12.000 melkekyr som produserte 85.000 liter melk per dag. Orkanen ødela 90 prosent av driftsbygningene. 700 kyr er savnet eller døde, hver av dem med en verdi på 2.500 dollar.

Rasert kaffeproduksjon

Landbruksøkonomiprofessor Jayson Harper ved Penn State University har tilbrakt tre måneder på Puerto Rico. Han sier orkanen har ødelagt avlinger av høy verdi, og at det vil ta flere år å erstatte enkelte av dem. Eksempelvis må kaffebusker som er blitt ødelagt av vind bruke flere år på å vokse seg sterke nok til å bære frukter igjen.

• Les også: Maner til global bondeklimakamp

Kaffeindustrien er hardest rammet. Orkanen slo til like før årets avling skulle høstes inn, påpeker Eva Legner, som driver kaffeplantasjen Hacienda Pomarrosa i byen Ponce sørvest på øya sammen med ektemannen Kurt.

– Vi har mistet hele sesongens avling, sier hun.

Gir ikke opp

Like ille har det gått for 43 år gamle Hector Alejandro Santiago, som i 21 år har dyrket og solgt orkideer, julestjerner og andre prydplanter til store kjeder som Costco, Walmart og Home Depot. På bare noen timer ødela Maria alt. Drivhus og bygninger lå knust og trær var veltet.

Vi har mistet hele sesongens avling.

Eva Legner, kaffeplantasjeeier
Annonse

– Jeg må starte på nytt igjen, sier han, med besluttsomhet i stemmen. Tapene er estimert til 1,5 millioner dollar, men han gir ikke opp. Selv måtte Santiago vente i fem dager før han klarte å ta seg fram til gården etter orkanens herjinger. Da han kom fram, var arbeiderne i full gang, noe de hadde vært fra første dag etter orkanen.

• Debatt: «Vi bør ikke bygge lavere enn fem meter over havet»

– Jeg begynte brøt sammen og begynte å gråte da jeg så at de arbeidet og sto på som om ingenting hadde hendt. De ga meg styrke til å ikke gi opp, og til å gjøre det som trengs for å fortsette, sier han.

Omfattende opprydning

Opprydningsarbeidet på Puerto Rico er i gang, men oppgaven er enorm. Situasjonen er forverret av at det er mangel på både mat og vann. Elektrisitetsforsyningen er fortsatt borte, og veier og bruer er ødelagt.

Amerikanske myndigheter mener hjelpearbeidet går framover, en påstand som lokalbefolkningen bestrider. Man må se langt etter hjelp, og den lille hjelpen som finnes er dårlig organisert, påpeker de.

Puerto Rico er et amerikansk territorium. Øya har 3,4 millioner innbyggere. President Donald Trump har nå midlertidig opphevet en lov som har lagt begrensninger på at utenlandske skip kan levere varer til øya. Trumps tiltak varer i ti dager og har som mål å gjøre det enklere å få fram nødvendige forsyninger til Puerto Rico. Samtidig har Representantenes hus bevilget en økning på 6,7 milliarder dollar til nødhjelpsarbeid, et beløp som skal være klart til bruk mot slutten av uken.

Neste artikkel

Syv av ti bønder frykter klimaendringer vil gi skade på avlinger og landbruksareal