Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Presidenten i Sri Lanka vil forby motorsagimport og stenge alle sagbruk

President Maithripala Sirisena vil snu tendensen med økt avskoging.

Sri Lankas president Maithripala Sirisena vil restaurere skogområder og forby hogst. Foto: AP Photo/Rishabh R. Jain/NTB SCANPIX
Sri Lankas president Maithripala Sirisena vil restaurere skogområder og forby hogst. Foto: AP Photo/Rishabh R. Jain/NTB SCANPIX

Sri Lanka skal forby import av motorsager og stenge alle sagbruk innen fem år. Hensikten er å utvide skogområder i landet og verne det som fortsatt er igjen, skriver Asia Times med henvisning til en melding som er lagt ut fra kontoret til president Maithripala Sirisena.

– Jeg har instruert embetsverket til å forby motorsager og utstyr til slike sager fra og med neste uke, sa Sirisena på en miljøvernkonferanse i naturreservatet Dunumadalawa torsdag, rapporterer den thailandske avisa The Nation.

For fire måneder siden satte presidenten i gang et arbeid med å registrere alle motorsager i landet. Da meldte motorsag-eiere inn 82.000 enheter i løpet av tre uker.

President Sirisena er også miljøminister. Han har ikke klargjort hvorvidt han vil forby motorsager som allerede er i privat eie, men sier at hogstarbeidere og dem som driver sagbruk vil ha fem år til å legge ned drifta og finne annet arbeid, ifølge den thailandske avisa.

Presidenten viser til hurtig avskoging de siste årene, men viste ikke til tall for utviklingen. Det han derimot sa var at skogen om ti år må dekke 32 prosent av landets overflate. Nå er tallet 28 prosent, ifølge presidenten.

Annonse

– Sri Lanka risikerer å bli en ørken innen de kommende 20 årene hvis skogen ikke blir bevart, sa presidenten på konferansen forrige uke, ifølge den srilankiske avisa Adaderana.

Tall fra FN viser at 36.4 prosent av Sri Lanka var dekket av skog i 1990, mens tallet i 2016 var 32.9 prosent.

Øystaten i Sør-Asia er med sine nesten 66.000 kvadratkilometer i utstrekning omtrent like stor som Finnmark og Rogaland til sammen.

President Sirisena deltok forrige uke i et initiativ til å fjerne plantet gran i naturreservatet Dunumadalawa og erstatte trærne med gummiplanter, som var det som vokste der tidligere. Her er det han skrev om hendelsen på Twitter:

Neste artikkel

Ole André Myhrvold (Sp) nominerer nordiske skogeiere til gjev miljøpris