Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Plastsugerør kan bli forbudt i Storbritannia

Storbritannias statsminister Theresa May vil forby salg av sugerør, rørepinner til drinker og bomullspinner laget av plast.

En mann fisker fra stranda, omgitt av plastavfall, i Neo Faliro i Hellas' hovedstad Aten. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix
En mann fisker fra stranda, omgitt av plastavfall, i Neo Faliro i Hellas' hovedstad Aten. Illustrasjonsfoto: AP / NTB scanpix

– Bruk av engangsprodukter laget av plast er ødeleggende for våre hav og dødelig for vårt dyrebare miljø og dyreliv, så det er livsviktig at vi handler nå, sier miljøvernminister Michael Gove.

Ifølge en nylig studie blir årlig rundt 8,5 milliarder plastsugerør kastet i Storbritannia.

Lovforslaget er del av en bredere tiltakspakke som skal redusere forurensing. May oppfordrer statsledere fra de øvrige landene i Samveldet til å følge opp. Regjeringen setter i lovforslaget av 61,4 millioner pund, rundt 676 millioner kroner, til forskning og studier som skal bidra til «å hjelpe landene i Samveldet til å stanse plast fra å havne i havnet».

Annonse

– Den britiske regjeringen er verdensledende på dette feltet, og det britiske folk har vist lidenskap og handlekraft ved å omfavne plastposeavgiften og forbudet mot mikroplast. I dag presenterer vi en ambisiøs plan om ytterligere reduksjon av plastavfall fra sugerør, rørepinner og bomullspinner, sier statsminister Theresa May.

På verdensbasis havner over 150 millioner tonn plastavfall i verdenshavene hvert år. Anslagsvis 1 million fugler og 100.000 sjøpattedyr dør årlig etter å ha spist plast eller blitt sittende fast i plast hvert år, legger Gove til.

Storbritannia innførte i januar i år forbud mot bruk av mikroplast i kosmetikk og rengjøringsprodukter.

Neste artikkel

Ny maling kan erstatte aircondition