Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Over 300.000 kyr kan ha dødd under flom

Store mengder regn har sørget for enorme mengder døde kyr i Australia. En video fra Facebook viser døde kyr som ligger spredt etter flommen.

En Facebook-video viser døde kyr som ligger døde etter at vannmassene har trukket seg tilbake. Skjermdump: Facebook/Sarah Macartney
En Facebook-video viser døde kyr som ligger døde etter at vannmassene har trukket seg tilbake. Skjermdump: Facebook/Sarah Macartney

To uker med regn ga store oversvømmelser i delstaten Queensland i Australia.

Fredag var noe av vannmassene trukket seg tilbake, og på en reise rundt i delstaten forteller delstatsminister Annastacia Palaszczuk at hun så «et hav av døde kyr», melder NRK.

Flommen i Australia kategoriseres som en hundreårsflom, og det har kommet over 20 centimeter med nedbør i døgnet.

300.000 storfe døde

Storfeproduksjonen er stor i delstaten, og omtrent halvparten av de 25 millioner dyrene som er i Australia finner man i Queensland.

– Vi regner med at hundretusener av buskap er gått tapt, sier den australske statsministeren Scott Morrison.

Ifølge avisa The Guardian skal det være snakk om over 300.000 storfe som er gått tapt, til en verdi av 300 millioner dollar.

En bonde forteller at kyrne ikke hadde noe sted å gå til når vannet steg.

– Kuene hadde ikke noe sted å gå. Vi har en toglinje like ved oss og hele toglinje er full av døde dyr, forteller bonde Rachael Anderson til nyhetsbyrået AFP.

De som ikke døde av selve flommen, døde som følge av regn som kom blåsende i 69 kilometer i timen, forteller storfe-bonden.

Annonse

Når banken kommer for tilbakebetaling, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, ingen av oss vet hva vi skal gjøre.

Rachael Anderson, bonde i Australia

Økonomiske utfordringer

Hun forteller at flommen vil gi store problemer økonomisk.

– Jeg kan sørge for familien min akkurat nå. Men om seks måneder eller når banken kommer for tilbakebetaling, vet jeg ikke hva jeg skal gjøre, ingen av oss vet hva vi skal gjøre.

Flere bønder har gjennom Facebook fortalt om fortvilelsen de nå opplever. Kate Hunter har skrevet et innlegg, delt på Facebook, der hun forteller at de trenger økonomisk støtte. Hun ber først og fremst om at landets innbyggere kjøper mat laget lokalt i Australia.

– Australia, vi trenger deres støtte. Våre regjeringer kan gjøre mye for å hjelpe ved å tilby finansielle midler og katastrofehjelpspakker for å hjelpe våre lokalsamfunn til å gjenoppbygges. Bankene kan bistå ved å oppheve rentebetalinger på eksisterende boliglån, blant annet mens våre husdyrbesetninger gjenoppbygges, skriver hun.

– Du kan hjelpe oss ved å bruke forbrukerkraften din og kjøpe lokale råvarer, så vi kan fortsette å gi familier vårt toppkvalitets australske kjøtt.

Også ville dyr dør

Årets flom kom etter flere år med tørke. Også ville dyr i området måtte bøte med livet på grunn av de enorme vannmassene.

En annen storfebonde, Michael Bulley, forteller til Reuters at flommen har ødelagt store deler av området der dyrene hans har pleid å oppholde seg.

– Det er døde dyr overalt. Ikke bare storfe, men sauer, kenguruer og vilsvin, forteller han.

Neste artikkel

Partiet gjekk til val på å bevare jordbruket i kommunen. No står fleire gardar og mark til forfall