Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norsk ulv kan stå bak hundedrap i Stockholm

En liten selskapshund ble funnet drept av ulv i Stockholm onsdag. En norskfødt ulv fra Slettåsreviret er den eneste ulven som er påvist i området.

Ulvene i Slettåsreviret ble GPS-merket i vinter. Nå er en av valpene fra reviret påvist i et område hvor en hund ble drept denne uken. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

Onsdag formiddag forsvant det som beskrives som «en liten selskapshund» i Riala i Stockholm fylke i Sverige.

Omtrent på samme tidspunkt hadde eieren sett en ulv i nærheten av der hunden forsvant. Fylkeskommunen sendte derfor ut personell med to hunder som er trent i å spore rovdyr til området som ligger rundt 40 kilometer nordøst for Stockholm by.

Slettåsulv i området

– Etter en lengre sporing kunne vi konstatere at hunden var død, sier rovviltkontakt Mikael Fransson i en pressemelding.

Han bekrefter samtidig at måten sporhundene markerte på, og den tidligere ulveobservasjonen, gjør at de kan bekrefte at selskapshunden ble drept av ulv. Han oppfordrer samtidig hundeeiere i området til å holde hundene sine i bånd.

• Les også: Denne ulven står bak nesten én tredel av årets sauedrap

Norrtelje Tidning skrev tidligere denne uken at dna-analyser har bekreftet at en norskfødt ulv fra Slettåsreviret i Hedmark har oppholdt seg i samme område som hunden ble drept.

– Det er en ung hannulv, drøyt et år gammel, som kommer fra Slettåsreviret utenfor Trysil i Norge. Og han har en søster som oppholder seg i Södertörn (like sør for Stockholm by, journ.anm.), sier rovdyrkontakt Arne Söderberg til avisen.

Det var ulvene i Slettåsreviret som ble merket i under den mye omtalte GPS-merkingen i vinter. Miljødirektoratet opplyste i april om at tre av de merkede valpene fra reviret hadde vandret til Sverige.

Annonse

• Les også: Vil skyte norsk, radiomerka ulv i Sverige

Eneste i området

I midten av august ble en liten hund av rasen cavalier king charles spaniel også drept i samme område. Pressekontakt Emilie Nyman i Stockholm fylkeskommune sier at det foreløpig er for tidlig å si om det er den norske ulven som har drept de to hundene.

• Les også: Svenske elever jaget bort ulv fra skolegården

– Men det er den eneste ulven som man har konstatert at har beveget seg i området, sier Nyman til Norrtelje Tidning.

Ulv tok sau

Det har vært rapportert om en rekke ulveobservasjoner i samme område den siste tiden. Søndag skal en ulv ha fulgt etter en kvinne som red på en hest i nesten tre kilometer, skriver Expressen. Hendelsen skjedde i Vallentuna kommune som ligger rundt 20 kilometer unna stedet hvor hunden ble funnet drept onsdag, skriver Expressen.

Samme dag ble seks sauer funnet drept i Vallentuna. Det er bekreftet at sauene ble drept av ulv.

Neste artikkel

Svenske bønder vil at det skal skytes 150.000 villsvin årlig