Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå yngler ulven i Danmark

Tre ulvevalper er dokumentert via viltkamera i Vestjylland. Det er ikke første gangen det er ulvevalper i Danmark, men nå tror myndighetene at ulven har etablert seg.

Disse ulvevalpene er den endelige bekreftelsen på at minst ett ulverevir har etablert seg i Danmark. Den tredje valpen sees såvidt i bakgrunnen. Foto: Naturstyrelsen
Disse ulvevalpene er den endelige bekreftelsen på at minst ett ulverevir har etablert seg i Danmark. Den tredje valpen sees såvidt i bakgrunnen. Foto: Naturstyrelsen

Det er danske Landbrugsavisen som først omtalte saken. Ulven var borte fra Danmark i rundt 200 år, men i 2012 ble den første gjeninnvandrede ulv funnet - død.

De siste par årene er det funnet mange spor etter ulver på Jylland, og de siste par årene har det trolig vært snakk om fastboende ulver. Før det har ulvene stort sett innvandret fra fastlands-Europa, og kun oppholdt seg i Danmark en liten stund.

• Vidar Helgesen: – Provoserende lite saklighet i ulvedebatten

Det har tidligere vært mistenkt valper i området, og i år er altså tre valper fanget opp på viltkamera, skriver danske Naturstyrelsen - tilsvarende Miljødirektoratet i Norge. De omtaler det som at «første ulve er begyndt at yngle i Danmark.» Før dette har de fått spredte rapporter de siste ukene om valper, men de har ikke blitt dokumentert. Det var grunnen til at de satte opp viltkamera.

Vil ikke røpe sted

Området hvor valpene nå er fanget på film, er en del av et stort, statlig naturområde, hvor ulvene relativt sett får gå i fred og hvor det ifølge myndighetene er få husdyr. De vil ikke oppgi nøyaktig hvor bildene er tatt, etter sigende for å beskytte ulvevalpene fra publikum.

Ulvene tar hovedsakelig ville dyr, men i vår har det også vært ulveangrep på sau i landet. I april ble seks sauer tatt, og rett over nyttår ble også tre sauer drept av ulv. Ifølge Naturstyrelsen har det vært 13 angrep på sau i årets første fire måneder. Mange av angrepene har skjedd i områder hvor bøndene ikke er vant til rovdyr, og hvor gjerdene er lette å forsere. Siden slutten av april har det kun vært ett angrep, og ifølge Naturstyrelsen var det et sted hvor strømgjerdet ikke var korrekt montert.

• Les også: Sjakal oppdaget i Danmark

Annonse

Også i Danmark får sauebønder erstatning for tap til ulv, men skadefelling i etterkant er ikke tillatt som i Norge. Ulven kan kun skytes om den ferskes midt i et angrep på husdyr.

– Danskene behøver ikke være redde for ulven, selv om det nå er dokumentert valper. Det gjør ulven hverken mer eller mindre problematisk. Derfor gjelder forvaltningsplanen for ulv som ble vedtaget i 2014 fremdeles, sier fungerende kontorsjef i Miljøstyrelsen, Annette Samuelsen.

Økende ulvestamme

Ulven har vært ansett som utryddet i Danmark, og er regnet som «kritisk truet» i Norge. Her lever det trolig rundt 100 ulver. På verdensbasis lever det mer enn 300.000 ulver, over 12.000 av dem i Europa.

Etter flere angrep og store skader på husdyr over lang tid, ble ulven utryddet i flere europeiske land på 1800-tallet. Den har nå begynt å komme tilbake til gamle områder, som de nordiske landene og store deler av sentral-Europa.

• Les også: Liten suksess for fjellrev på Hardangervidda

Ifølge ulveorganisasjonen International Wolf Center er det kun Storbritannia, Østerrike og Belgia som ikke har kjente bestander av ulv. De siste årene er det registrert flere nye bestander i mange land i Europa, og helt siden 1950 har bestanden i Europa vært jevnt stigende.

Neste artikkel

Danmarks energiminister advarer Norge mot kabelskroting