Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå er Russland i ferd med å bli en korn-supermakt

Russland produserte 117 millioner tonn i år. Nå er landet i ferd med å bli verdens største korneksportør.

Russland opplever gode tider i kornproduksjonen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Russland opplever gode tider i kornproduksjonen. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Nye tall fra det russiske landbruksdepartementet viser at årets kornavling er den beste siden 1978.

– Russland høstet 117 millioner tonn korn i år, noe som er det beste resultatet i løpet av de siste 38 årene. Landets avling var kun høyere i 1978, da den var på 127 millioner tonn, sier Russlands landbruksminister Aleksandr Tkachev til den statlige nyhetskanalen RT.

Ifølge ministeren har produktiviteten blant kornprodusentene økt med 60 prosent de siste årene. Han spår også at kornproduksjonen vil øke med 25 prosent de neste 15 årene som følge av økt satsing på kornproduksjon.

Vil fortsette i lang tid

Økningen i kornproduksjon gjør også at landet nå øker eksporten av korn til utlandet. Ifølge landbruksdepartementet vil Russland eksportere 35 millioner tonn korn i 2016 og 2017.

Landet er nå i ferd med bli en av de største korneksportørene i verden, og ligger nå an til å eksportere mer korn enn både USA og EU, ifølge Bloomberg.

Annonse

Økningen i korneksporten er godt hjulpet av en svak russisk rubel, godt vær og høyere investeringer i kornproduksjonen. Nærheten til havnene i Svartehavet gjør også at Russland har en fordel i kampen om å nå landene i Midtøsten.

– Russland vil være blant de største eksportørene i lang tid, særlig på grunn av mulighetene for å øke produksjonen. Andre produsenter vil måtte kjempe hardere for å holde på markedene sine, sier Tom Basnett, ekspert på landbruksvarer hos firmaet Market Check, til Bloomberg.

EU sliter

Også i Norge har kornhøsten vært god. Tall Felleskjøpet kom med i begynnelsen av oktober viste at de til da hadde tatt imot 505.000 tonn korn. Det var en økning på rundt 20 prosent sammenlignet med året før.

I EU går det imidlertid ikke like godt. Årets avlinger ligger an til å bli de laveste på 30 år i Frankrike, mens bønder i Hellas, Kypros, Danmark og Irland opplever en nedgang på mellom 17 og 12 prosent.

Neste artikkel

Mange bønder får kutt i omsetningsavgifta