Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mulig ulvehybrid skutt i Sverige

Etter tre ukers jakt på dyr som er blanding mellom hund og ulv, meldes det at det første «ulveliknende dyret» er skutt.

Det er første gang myndighetene bekrefter forekomst av hybrider mellom ulv og hund i Sverige. Dette bildet ble tatt i slutten av august. Foto: Länsstyrelsen Sörmland

Mandag ble det første dyret skutt i jakta som omfatter både ulv og ulvehybrider i Södermanland i Sverige, rapporterer avisa Svensk Jakt.

Länsstyrelsen i Södermanlands län melder at det er snakk om en hanne som har fargene til en ordinær ulv.

Skrotten etter det som kanskje er en ulvhybrid er blitt overlevert til Sveriges veterinärmedicinska anstalt i Uppsala. Der skal alder og avstamning for dyret analyseres.

Myndigheter i Södermanland utvidet før helga området hvor det er tillatt å skyte både ulvehybrider og ulv. Det kan skytes maksimalt seks hybrider og ulver. Jakta på den resterende kvota fortsetter som planlagt.

Først dokumentert i sommer

I august tok et viltkamera i Katrineholm, rundt 10 mil vest for Stockholm, et bilde av to ulvevalper med en uvanlig fargekombinasjon i pelsen.

Siden da har DNA-analyser fra avføring utelukket at dyrene som ferdes i området er verken hunder eller ulver – og det er altså sannsynlig at dreier seg om en blanding mellom de to artene.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Annonse

Det er tatt bilde av to svarte og en normalfarget ulv den siste tiden som trolig er hybrider. Foto: Södermanlands fylke

I slutten av oktober bestemte länssmyndighetene at alle ulver, hybrid eller ei, i området Bie nord for Katrineholm skal skytes. Siden jakta fram til i forrige uke ikke hadde gitt resultater, ble området hvor det er lov å jakte utvidet.

Vil unngå utblanding

DNA-analysene bekrefter at det finnes minst to tisper som er hybrider mellom ulv og hund.

– Ulven er beskyttet av strengt vern, og Länsstyrelsen har derfor en forpliktelse til å forhindre at den svenske ulvestammen ikke trues gjennom innblanding av hund, skrev Länsstyrelsen på sine nettsider da avgjørelsen om jakt først ble kunngjort.

Genetisk står hund og ulv så nær hverandre at avkommet av en krysning blir funksjonsdyktig og fruktbart.

I år er første gang myndighetene bekrefter forekomst av hybrider mellom ulv og hund i Sverige. I Norge ble det dokumentert en hybrid i Østfold i 1999.

Neste artikkel

Frykter færre rovviltnemnder gir dårligere lokalkunnskap