Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Motegiganten Gucci slutter med pels

Det luksuriøse klesmerket Gucci har forpliktet seg til å slutte med pels innen 2018. De blir en del av Pelsfrialliansen, en internasjonal gruppering som ønsker å promotere alternativer for pels i motebransjen.

Gucci er et merke som tidligere har brukt mye pels i sine kolleksjoner. Fra og med 2018 vil de være pelsfrie, lover den italienske motegiganten. Her er Gucci-butikken i Oslo sentrum. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Scanpix

Flere medier, inkludert BBC og The Guardian, melder at det italienske ikoniske motehuset Gucci har tilsluttet seg organisasjonen Fur Free Alliance (Pelsfrialliansen), og forplikter seg til å slutte med pels innen 2018. Den norske dyrevernorganisasjonen Anima jubler.

– Dette er den største og mest positive dyrevernnyheten verden har sett i år. Det er en game-changer for både pelsindustrien og moteindustrien at Gucci dropper pels, skriver Anima-leder Hilde Valbjørn Hagelin i en pressemelding som ser ut å være likelydende dem som er sendt ut av andre organisasjoner i alliansen.

• Les også: Regjeringen kutter all støtte til frivillig dyrevern

Dermed slutter den luksuriøse moteprodusenten med pels fra mink, prærieulv, vaskebjørn, rev, hare og andre dyr alet fram kun for pelsen. Forbudet gjelder ikke der pels er et biprodukt, som for saueskinn. Det blir andre gang på halvannet år at et italiensk luksusmotehus varsler at de slutter med pels - i fjor gikk dressprodusenten Armani ut med samme løfte.

På auksjon

Guccis toppsjef Marco Bizzari sier til bransjeblandet Business of Fashion at pels er gammeldags.

– Syns det å bruke pels i dag fremdeles er moderne? Jeg syns ikke det er moderne, og det er grunnen til at vi har bestemt oss for å slutte med det. Det er litt utdatert, sier han til magasinet.

• Les også: Lundteigen ville kle pelslue på Bastholm

Annonse

I en tale i London denne uken, hvor motehuset annonserte planene om å pelsfri, sa han derimot at det handlet om etikk.

– Å være sosialt ansvarlige er en av Guccis kjerneverdier, og vi vil fortsette å gjøre vårt beste for miljøet og for dyrevelferden, sa han i talen, ifølge BBC.

Han forpliktet seg i den til å slutte å bruke pels innen 2018, og i den forbindelse vil motehuset også auksjonere bort alle de gjenværende pelsplaggene de har på lager. Gucci er et merke som tidligere har brukt mye pels i sine kolleksjoner.

Norsk pels

Den Internasjonale Pelskoalisjonen sier til BBC at de opplever Guccis avgjørelse som svært merkelig.

– Å påstå at de gjør dette av miljøgrunner er merkelig. Pels er det mest naturlige moteplagget. Det kommer fra naturen og varer i mange tiår, i motsetning til kjemisk baserte tekstiler eller juksepels, sier organisasjonens leder til BBC.

Gucci skal ha brukt pels blant annet fra skandinaviske Saga Furs, som også norske pelsprodusenter leverer til.

Neste artikkel

Pengane strømmar inn til pelsdyrbøndene