Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Monsanto og bondeorganisasjoner med glyfosat-søksmål mot California

Agrokjemiselskapet Monsanto saksøker California for å komme unna et krav om å merke glyfosat-produkter med kreftadvarsel.

Monsanto går sammen med flere bondeorganisasjoner for å saksøke delstatsmyndighetene i California.
Monsanto går sammen med flere bondeorganisasjoner for å saksøke delstatsmyndighetene i California.

Myndighetene i den amerikanske delstaten California har gitt Monsanto frist til juli neste år med å merke produkter som inneholder glyfosat med en advarsel om at de kan føre til kreft. Glyfosat er virkestoffet i blant annet Roundup, som er ett av verdens mest brukte sprøytemidler.

Myndighetene kom med kravet etter at IARC, som er Verdens helseorganisasjons (WHO) ekspertgruppe for forebygging og behandling av kreft, i 2015 konkluderte med at glyfosat trolig er kreftfremkallende.

– Glyfosat er trygt

Monsanto og organisasjoner som representerer mais-, soya- og kornbønder avviser at glyfosat forårsaker kreft. De går nå til søksmål mot delstaten fordi de mener kreftadvarselkravene vil bidra til å spre falsk informasjon.

I oktober skrev imidlertid nyhetsbyrået Reuters at forskning som har konkludert med at det ikke er noen tydelig kobling mellom glyfosat og kreft hos forsøksdyr har blitt redigert bort fra den endelige IARC-rapporten.

Ifølge Monsanto vil ikke merkingskravet kun omfatte Roundup, men også andre glyfosat-baserte sprøytemidler fra andre produsenter, avlingene til amerikanske bønder som bruker glyfosat og matvarer som er produsert med råvarer som er sprøytet med glyfosat.

• Øystein Heggdal kommenterer: Glyfosat-gate: Hvordan gjøre glyfosat farlig

– Glyfosat er et trygt, bærekraftig og kostnadseffektivt verktøy for bønder. Merkingskravet vil ikke gjøre noe annet enn å tvinge oss til å trykke falske advarsler på et trygt produkt og også øke matprisene til forbrukerne på feil grunnlag, sier Scott Partridge, Monsantos visepresident for global strategi, i en pressemelding.

Annonse

– Alt vi dyrker må sannsynligvis merkes, sier Blake Hurst, president for Missouri Farm Bureau som er en av saksøkerne, til Reuters.

Tror ikke merking av mat er nødvendig

Sam Delson, talsmann for delstatsmyndighetene i California, sier imidlertid at enkelte produkter som er under grensen for hva som ansees for å være skadelige mengder av glyfosat kan tenkes å kunne bli solgt uten advarsler.

– Vi tror ikke at matprodukter vil ha nivåer som ansees som skadelige. Vi kan likevel ikke si noe sikkert på det nåværende tidspunkt og lar foreløpig bedriftene avgjøre dette, sier Delson til Reuters.

Usikker framtid

Samtidig er også fremtiden til glyfosat i Europa usikker, etter at EU-kommisjonen ikke har blitt enige om noen forlengelse av godkjenningen i Europa.

Monsanto sliter også på en annen front i USA. Der har sprøytemiddelet dicamba, som Monsanto utviklet som en erstatning etter en økning i glyfosat-resistent ugress, blitt knyttet til store avlingsskader i sommer, skriver Reuters.

Neste artikkel

Kjærlighet i hver maske