Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Minst 100 døde av fugleinfluensa i Kina

Mens Europa opplever et utbrudd av fugleinfluensa som foreløpig ikke har smittet til mennesker, sliter Kina med en farligere variant av viruset. 100 personer har allerede dødd, og bøndene rammes.

En hissig variant av fugleinfluensa sprer frykt i Kina. Her en pasient med H7N9 i Wuhan i Kina, bildet er tatt i januar. Foto: AP / NTB / Chinatopix
En hissig variant av fugleinfluensa sprer frykt i Kina. Her en pasient med H7N9 i Wuhan i Kina, bildet er tatt i januar. Foto: AP / NTB / Chinatopix

Fugleinfluensa type H7N9

En type fugleinfluensa som rammer dyr svakt. Viruset er hovedsakelig farlig for mennesker.

Sykdommen starter med influensalignende symptomer som feber og hosting, men blir deretter langt mer alvorlig. I de fleste tilfeller får pasienten alvorlig lungebetennelse.

I tillegg til lungebetennelsen opplever mange komplikasjoner som akutte pustevansker, organsvikt og septisk sjokk. Mennesker har i liten grad utviklet immunitet mot H7-virusene.

Europa er rammet av H5N8-typen fugleinfluensa, og minst en million fugler har blitt avlivet for å hindre spredning. Men foreløpig er ingen mennesker rammet i Europa. I Kina er tilfellet et helt annet. Der har to typer fugleinfluensa som kan ramme mennesker, tatt livet av over 100 personer siden oktober i fjor.

Fryktet virus

Den ene varianten, H7N9, har tatt livet av minst 79 mennesker bare i januar - og det er dermed det verste utbruddet av dette viruset i Kina noensinne, skriver Global Meat News. Over 200 tilfeller av viruset er rapportert bare i januar.

Varianten er spesielt hissig, og gir svært alvorlige helseproblemer (se faktaboks) som i mange tilfeller fører til død. Viruset fører derfor til langt mer frykt i befolkninga enn andre varianter av fugleinfluensa.

• Les også: Danske havørner døde av fugleinfluensa

I 2013 var dødsraten av H7N9-viruset rundt 30 prosent, ifølge WHO. I etterkant har det blitt mer virulent - noe som kan tyde på at dødsraten øker.

Ikke alle de påviste tilfellene er hos mennesker som oppgir å ha hatt kontakt med levende fugler. Det tyder på at viruset potensielt kan smitte gjennom mat, og muligens også mellom mennesker.

Rammer bøndene

I en slik situasjon, sliter kyllingbøndene i landet. Prisene på levende fugler har sunket som en stein, og slakterier vegrer seg for å ta imot fugler fra bøndene. Mange bønder har allerede kuttet i produksjonen.

Kylling er en av de viktigste kjøttdyrene i Kina, spesielt i enkelte regioner av landet. Kina er det landet som konsumerer nest mest kylling i verden. Men de siste årene har flere utbrudd av fugleinfluensa, kombinert med matskandaler som avsløringer om utstrakt smugling, gjort kyllingen mindre populær. I tillegg har myndighetene forbudt kyllingmarkeder med omsetning av levende dyr, i et forsøk på å forhindre smitte.

Annonse

• Les også: Portforbud for fjørfe liten påvirkning - foreløpig

Det har spesielt rammet produksjon av såkalt gulvingede fugler, som har omsetning av levende dyr som en hoveddistribusjonslinje. Uten å kunne kjøpe levende fugler noe sted, rammes også produksjonen i alle ledd senere.

Tror det verste er over

WHO samarbeider med Kina om det nyeste utbruddet, og overvåker situasjonen. Det tyder på at det nåværende utbruddet også internasjonalt oppleves som svært alvorlig. Organisasjonen utarbeidet en egen rapport

FNs mat- og landbruksorganisasjon, FAO, er også koblet inn og holdes løpende oppdatert om situasjonen.

• Les også: – Derfor er «söta bror» mer glad i egen mat enn vi er

Kinesiske myndigheter tror at det verste utbruddet, spesielt av H7N9-viruset, nå er over - etter å ha vært det verste i landets historie. Men likevel varsler de at tiltakene vil fortsette fram til neste vår, da situasjonen forventes å ha bedra seg.

Neste artikkel

Spritprodusent advarer mot å vaske hendene med vodka