Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mann arrestert etter funn av 65 sauer i eng

En 54-åring er arrestert i Storbritannia etter funn av stjålne sauer og geiter i en åker. Tyverier av husdyr er et økende problem i Storbritannia.

Disse fredfulle sauene i Skottland fikk heldigvis gå i fred da Nationen var på besøk høsten 2016. Men årlig forsvinner drøyt 67.000 sauer fra åkre rundt omkring i landet, ifølge den nasjonale bondeorganisasjonen National Farmers' Union. Foto: Siri Juell Rasmussen
Disse fredfulle sauene i Skottland fikk heldigvis gå i fred da Nationen var på besøk høsten 2016. Men årlig forsvinner drøyt 67.000 sauer fra åkre rundt omkring i landet, ifølge den nasjonale bondeorganisasjonen National Farmers' Union. Foto: Siri Juell Rasmussen

Det er en britiske landbruksavisen Farmer's Weekly som omtaler saken. De forteller om en noe forvirra grunneier som oppdaget 65 sauer på en av engene han eier. Mannen kontaktet politiet, som fastslo at sauene og geitene var stjålet. Nå er en mann arrestert, mistenkt for sauetyveri.

Måtte avlives

De leter nå etter dyrenes eiere. Flere av dem er merket med blå farge, men det hadde før helga ikke lyktes politiet å lokalisere eventuelle eiere av dyrene. Saken nevnes ikke i deres sosiale medier-kontoer, så hvorvidt eierne er funnet, kommer ikke fram.

Politiet har bedt alle sauebønder i området som har opplevd tyverier av dyr siden lamminga 2016 om å ta kontakt.

• Les også: Kriminelle rundstjeler Østfold-bønder

Også tidligere i februar ble det funnet stjålne sauer - da 52 i tallet, men et annet sted i landet, i Somerset. Flere av de 52 dyrene var så medtatte at de måtte avlives, og politiet mistenker at de kan ha blitt stjålet langt unna og deretter fraktet mange mil før de ble satt av på en eng, ifølge Farmer's Weekly. Flere av sauene i det tilfellet var merket med forskjellige farger - noe som tyder på at de tilhører flere forskjellige bønder.

Tilstanden til dyrene som ble funnet før helga, omtales ikke i saken.

Økende problem

Storbritannia har de siste årene opplevd en økning i stjålne husdyr. Den britiske National Farmers' Union, tilsvarende det norske Bondelaget, anslår at mer enn 67.000 sauer ble stjålet i Storbritannia i 2015. Organisasjonen mener det er snakk om organisert kriminalitet, og de har iherdig forsøkt å få politiet til å prioritere disse sakene høyere.

Annonse

Tidligere i år rapporterte politiet i Nord-Wales om dumping av 20 sauekadavre i en elv. Enkelte steder på de britiske øyer har bønder funnet rester av sauekadavre i åkeren, og politiet frykter at mange av sauene tjuvslaktes på stedet.

• Les også: Varsler slår alarm om svensk grensekylling

Men det gjelder altså ikke alle. Mange sauer «kidnappes» og fraktes avgårde fra der de hører hjemme. Ofte dukker de opp i en tilfeldig åker eller eng langt unna opprinnelsesstedet - slik at de senere kan plukkes opp og slaktes, tror politiet. Bare et mindretall av sauene som stjeles blir funnet igjen.

Ifølge politiinspektør Jon Grainge er en av grunnene til at dette er så utbredt, at det kan ta lang tid før bønder oppdager at dyr er borte - det skjer ofte ikke før dyrene skal inn fra beitet. En del av tyvene stjeler også bare noen sauer fra hver bonde, slik at tyveriene blir mindre åpenbare.

Samtidig meldte politiet på Isle of Wight tidligere i februar at de hadde blitt gjort oppmerksom på rundt 60 sauer i en eng, som de lette etter eieren til. Neste dag var sauene forsvunnet fra området, skriver de på Twitter. Det er uvisst om det dreier seg om en lignende sak.

Neste artikkel

Nortura løftar prisen på storfe og egg