Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kinesiske myndigheter advarer mot kriminelle svinepest-bander

Bønder blir offer for utpressing fra organiserte kriminelle som forfalsker utbrudd av svinepest, melder det kinesiske landbruksdepartementet.

Illustrasjonsfoto: Mostphotos
Illustrasjonsfoto: Mostphotos

Organiserte kriminelle i Kina forfalsker utbrudd av afrikansk svinepest på gårder hvor sykdommen ikke finnes for å tvinge bønder til å selge friske dyr til spottpris, skriver nyhetsbyrået Reuters, som viser til en melding som landbruksdepartementet i Kina har sendt ut.

Afrikansk svinepest fører til feber og blødninger med høy dødelighet blant griser. Viruset fører ikke til sykdom hos mennesker.

De kriminelle bandene utnytter utbruddet av den svært smittsomme svinesjukdommen, skriver departementet. Utbruddet har spredd seg til store deler av Kina og ført til stor uro i verdens største marked for svinekjøtt.

Pestbløffen går ut på at organiserte kriminelle dumper døde griser på gårder og deretter sprer rykter om at grisene har fått den alvorlige sjukdommen. Så presser bandene bønder til å selge de friske grisene til svært lave priser.

Denne ulovlige virksomheten krenker rettighetene til bøndene og er en negativ påvirkning på normal svineproduksjon, understreker det kinesiske landbruksdepartementet, som ikke har skrevet noe om i hvor stort omfang pestbløffen foregår i landet.

Annonse

Myndighetene oppfordrer alle som er vitne til denne typen aktiviteter til å melde fra til dem.

Mer enn 1,2 millioner griser er døde som følge av utbruddet av afrikansk svinepest i Kina.

Viselandbruksminister Yu Kangzhen har uttalt at situasjonen er «komplisert og uhyggelig». Han gir «svake ledd på grasrotnivå» skylda for å ikke ha stanset spredning av virussykdommen.

Antallet svin i landet er sunket med rundt én firedel. Det viser tall fra juni måned i år sammenlignet med samme måned året før, ifølge Reuters, som viser til ferske tall fra landbruksdepartementet i landet.

Samtidig kommer det motstridende meldinger fra andre kilder i sentrale posisjoner i jordbruket i landet, som mener at så mye som halvparten av landets griser kan ha blitt tatt av dage som følge av svinepesten.

Neste artikkel

Danish Crown investerer milliarder i roboter