Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Kina opphever forbud mot britisk kjøtt etter over 20 år

Britenes statsminister Theresa May og Kinas president Xi Jinping er skjønt enige om at brexit betyr et tett og pragmatisk samarbeid mellom de to landene.

Storbritannias statsminister Theresa May (t.v.) og Kinas president Xi Jinping i Beijing torsdag. Foto: Wu Hong / AP / NTB scanpix

Theresa May innledet onsdag et tre dager langt besøk i Kina. Håpet er at et tett samarbeid med Beijing kan lette omkostningene ved brexit.

I den forbindelse har de to landene blitt enige om en lukrativ avtale for det britiske landbruket: Det skal ikke lenger være forbudt i importere britisk storfekjøtt til Kina, skriver Global Meat News.

Det er mer enn 20 år siden at Kina forbød import av storfekjøtt fra landet. Det skjedde etter utbruddet av bovin spongiform encefalopati, også kjent som kugalskap, som rammet Storbritannia hardt.

Sender inspektører

Kugalskap herjet blant britisk kveg på 1980-tallet og førte til at rundt 200.000 kyr måtte avlives. Flere land verden over forbød import av britisk storfekjøtt på 90-tallet. Sykdommen ble påvist for første gang i Storbritannia i 1986. Kugalskap kan også smitte til mennesker.

Les også: Britisk kylling med mykje resistente bakteriar

Kinesiske myndigheter skal sende inspektører til britiske gårdsbruk, slakterier og fabrikker til våren. Hvis inspektørene er tilfredse, kan importen av storfekjøtt begynne allerede før sommeren.

Del av handels-satsing

Annonse

May har også varslet at Kina og Storbritannia vil inngå handelsavtaler for 9 milliarder pund, nærmere 100 milliarder kroner.

Et tettere samarbeid med Kina anses som viktig for å hindre at brexit vil føre til økonomisk nedgang i Storbritannia. Under en pressekonferanse i Folkets store hall onsdag tok May tok til orde for et «globalt strategisk partnerskap» mellom de to landene.

Les også: Britiske unggutter arrestert for kylling- og svinedrap

Siden 2010 har britisk eksport til Kina økt med 60 prosent, mens Kina er ventet å bli en av Storbritannias største utenlandske investorer innen 2020.

Neste artikkel

Britisk måling: Et flertall på 12 prosentpoeng vil forbli i EU