Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Japanske hvalfangere avslutter sesongen

Tre japanske hvalskuter returnerte lørdag fra Antarktis med 333 vågehvaler i lasten. 

Vågehval. Arkivfoto: Adam Butler / NTB SCANPIX

Japans såkalte forsøksfangst ble innledet i november i fjor og har gått fredelig for seg. Miljøaktivister fra Sea Shepherd har tidligere gjort sitt beste for å sabotere fangsten, men var i år ikke å se.

Lørdag morgen la de tre japanske hvalskutene til kai i Shimonoseki vest i Japan, etter det som ble betegnet som en vellykket fangstsesong.

Japan har sluttet seg til Den internasjonale hvalfangstkommisjonens moratorium mot kommersiell hvalfangst, men utnytter et smutthull som åpner for fangst i forskningsøyemed.

Japan hevder fangsten er nødvendig for å samle kunnskap om hvalens biologi og bevegelser, men landet gjør ikke noe forsøk på skjule at mesteparten av hvalkjøttet havner på japanske middagstallerkener.

Annonse

Den internasjonale domstolen (ICJ) beordret i 2014 stans i forskningsfangsten, noe som fikk Japan til å redusere fangsten noe.

Norge er medlem av Den internasjonale hvalfangstkommisjonen (IWC), men nekter å etterleve forbudet mot kommersiell fangst som inntrådte i 1986. Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) fastsatte nylig årets fangstkvote til 1.278 vågehval.

(©NTB)

Neste artikkel

Britiske bønder ber om brexit-garanti