Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

I sommer forsvant en svensk melkegård hver dag

Svensk landbrukspresse melder at antallet svenske melkegårder nå er nede i under 4000. I snitt har det blitt lagt ned en melkegård hver dag i løpet av sommeren.

Melkeproduksjonen er fremdeles en bærebjelke i landbruket her i Norge, men i resten av Europa er lønnsomheten lav. Her et moderne melkefjøs på Rygge i Østfold. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase
Melkeproduksjonen er fremdeles en bærebjelke i landbruket her i Norge, men i resten av Europa er lønnsomheten lav. Her et moderne melkefjøs på Rygge i Østfold. Foto: Bjarne Bekkeheien Aase

Det er det svenske fagbladet Husdjur som bringer en oversikt over antall melkebruk i Sverige i juli 2016: 3971. Til sammenligning hadde Norge 8800 melkeproduserende bruk i 2015, ifølge SSB. I Sverige bor det om lag 9,5 millioner mennesker.

Tallene gjengis av avisa Lantbruk & Skogsland (de norske tallene kommer fra SSB).

– Det er flere som gir seg nå. De siste årene har nedleggingstaken ligget på cirka 5,0 til 5,5 prosent. Nå, den siste måneden, har den ligget på 6,8 prosent, sier Lennart Holmström, markedsekspert for melk hos Lantbrukarnas Riksforbund, tilsvarende det norske Bondelaget, til fagbladet Husdjur.

I juni og juli forsvant det i gjennomsnitt et melkebruk hver dag i nabolandet.

Les også: Svenske bønder raser mot Arla

En av dem som gir seg, er intervjuet av Lantbruk & Skogsland. Elin Svärd har markert seg i det svenske landbruksmiljøet, og regnes ifølge avisa som en slags bransjekjendis. Derfor vekket det oppsikt når hun la ut et innlegg på Facebook om at hun og ektemannen var ferdige med melk. Hun begrunner valget med at økonomien i melk er for dårlig.

Hun har noen tiltak hun tror vil gjøre situasjonen bedre, og som ville gjort at hun - og flere andre - hadde fortsatt.

Annonse

– Selvsagt en bede melkepris, men også politikere som forstår hva som holder på å skje med landsbygda. Vi er i en kostnadskrise, vi har strenge regler her i Sverige, og skal konkurrere mot andre land hvor reglene er mer fleksible, sier hun til avisa.

Les også: Arla vil ha mer GMO-fri melk

Hun trekker seg ikke helt ut av bransjen, men går over til storfeproduksjon. Avisa gjengir ingen tall om hvor mange av dem som slutter med melk, som går over til andre ting innenfor landbruket, og hvor mange som gir seg helt.

Svært mange av de svenske bøndene leverer til melkesamvirket Arla. Selskapet har senket melkeprisene jevnt og trutt de siste månedene. Fra og med 1. juni ligger melkeprisen på 12,2 øre, noe som tilsvarer 2,32 kroner per liter (svensk valuta). Det er drøyt halvparten av hva norske melkebønder fikk utbetalt per liter fra Tine i fjor, samlet sett.

Det er melkekrise i store deler av Europa, og lave priser grunnet overproduksjon. EU forsøker å bøte på problemet med krisepakker, men har foreløpig ikke lyktes med å stabilisere markedet. European Milk Board, en sammenslutning av europeiske melkeprodusentorganisasjoner, har fastslått at det eneste som vil hjelpe, er å bremse produksjonen, og foreslått å betale bønder for å levere mindre melk.

Neste artikkel

Findus seier norsk tollvern for grønsaker har stått stille sidan 1997