Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Gigantisk økologisk mjølkebruk slått konkurs

Et økologisk mjølkebruk med 500 kyr og en daglig produksjon av 14 000 liter mjølk har gått konkurs på Sønderjylland i Danmark.

20 gårder i Danmark gikk konkurs bare i juni. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det var den danske avisen Jydske Vestkysten som først omtalte saken.

Ifølge avisa hadde bruket 12 ansatte og 500 kyr som produserte 14 000 liter mjølk til Arla Foods daglig. Bonden, som har drevet gården siden 1994, invisterte i 2014 i en ny stor mjølkerobot, som kunne mjølke 60 kuer samtidig.

Bonden uttaler seg til finans.dk, og sier at det at hun ble slått konkurs kom som et stort sjokk.

– Jeg har drevet med landbruk i 30 år, og det har ikke vært jubel i mange av de årene, det har vært mange dårlige år. Man kan etter hvert verken drive konvensjonell eller økologisk gård i Danmark. Jeg er ikke den eneste, som sitter i denne klemma, de andre har bare ikke gått konkurs enda. Ærlig talt, så vet jeg ikke hva man vil med dansk landbruk, sier bonden til avisa.

– Jeg har det dårlig

Avisen skriver videre at bruket i 2017 hadde et overskudd på 1 millioner, og ifølge bonden lå de an til å øke overskuddet til to millioner i år, men at hun likevel ikke fikk fortsette av banken på grunn av gjelden knyttet til gården.

Annonse

Bonden forteller at hun går gjennom en tung tid nå.

– Jeg er sykemeldt, og kan ikke delta på noe som helst. Jeg har det dårlig. Mine barns lønn for de to siste måneder er muligens også tapt. De jobba på gården for tjene penger og for å hjelpe deres mor, men fordi de nære slektninger av meg, så får de ikke penger fra lønnsmottakernes garantifond, sier bonden.

20 gårder konkurs i juni

Jydske Vestkysten kan fortelle at 20 gårder i Danmark gikk konkurs bare i juni. Det er over dobbelt så mange som samme på samme tid i fjor. Tørka får skylda.

Det skyldes først og fremst den voldsomme tørken, som hele landbruket utsettes for nå, men også delvis på grunn av at man ikke har sett de normale sesongmessige økningene i svineprisene, sier advokat Klaus Keiser til LandbrugsAvisen.

Han understerker også at man foreløpig ikke har sett de fulle konsekvensene fra tørkeperioden, men at man vil se de mer utover høsten.

Neste artikkel

Bekymringsverdig bondeutvikling