Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frankrike rammet av smørkrise

Franske bakerivarer og landets berømte smør er blitt så populært i utlandet at den økte etterspørselen nå har ført til smørmangel i landets egne butikker.

Frankrike lider for tiden under smørkrise. Foto: Siri Juell Rasmussen

Prisen på fransk smør steg i august med 60 prosent til 6,70 euro per kilo, i overkant av 63 kroner etter dagens kurs. Det har utløst frykt for smørmangel i tiden fram mot jul når franskmennene setter i gang med tradisjonell julebakst som den fantastisk gode bûche de Noël, en kake som er utformet som en trestubbe.

Noen steder i landet, som i Bretagne og Normandie, meldes det allerede nå om smørkrise som har rammet hardere enn andre steder i landet.

Smørkrisen settes i sammenheng med økt eksport av smør og bakervarer til utlandet, og den kobles også til mangel på melk i Europa.

Dominique Charge, som leder det nasjonale kooperativet for meieriprodukter, sier til radiostasjonen RTL at etterspørselen etter fransk smør øker stadig i vekstøkonomier som Kina og Midtøsten.

I 2011 var det Norge som gjennomgikk nasjonal smørkrise. Den slo ut i tiden før jul. Landets hyller var nesten fullstendig tomme for smør og butikkene innførte rasjonering. Den gang kom Frankrike til unnsetning. Nederland og Sverige bidro også til å sikre nordmennene smør.

Annonse

Tine opplyser at Norge nå står klar til å hjelpe et smørkriserammet Europa.

– Dersom Europa er interessert i norsk kvalitetssmør, har vi smør å selge om vi blir enige om pris og mengde. Det er bare å ta kontakt, sier direktør for kommunikasjon og samfunnsansvar, Lars Galtung til E24.

Men så langt er det ingen som har takket ja til tilbudet.

Neste artikkel

Ekte geitost fra Tine vant ærespris under internasjonal matkonkurranse