Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Frankrike forbyr å pakke inn frukt og grønt i plast

Frankrike forbyr plastemballasje for å pakke inn frukt og grønt i butikkene.

Frankrike kan ikke lenger selge agurker innpakket i plast. Foto: Siri Juell Rasmussen
Frankrike kan ikke lenger selge agurker innpakket i plast. Foto: Siri Juell Rasmussen

Et nytt forbud mot bruk av plastemballasje til et utvalg av frukter og grønnsaker trådte i kraft fra 1. januar 2022 i Frankrike.

Agurker, sitroner, poteter, epler og appelsiner er blant varene som ikke lenger skal være pakket inn i plast, skriver BBC. Totalt er det rundt 30 varer som ikke lenger skal selges med plastemballasje. Frankrikes president Emmanuel Macron har kalt forbudet for en revolusjon.

Store forpakninger og oppkuttet frukt vil være unntatt forbudet.

Tidligere har en tredjedel av den frukt og grønt som har blitt solgt, kommet med plastemballasje. Myndighetene håper å spare inn en milliard plastemballasjer på forbudet.

Bransjen: Kommer for brått

I likhet med Norge har Frankrike tidligere gått inn for forbud mot plastsugerør, plastkopper og bestikk.

Forbudet har også fått kritikk fra bransjen som produserer ferskvareprodukter. De mener at de har fått kort varsel på forbudet.

– Fjerning av plastemballasje fra det meste av frukt og grønnsaker på så kort varsel, gjør at man ikke får teste og introdusere alternativer innen tiden, sier Philippe Binard, leder av en organisasjon for ferskvareprodusenter i Europa.

Spania har også gått inn for et plastforbud knyttet til frukt og grønt, men vil vente med å innføre forbudet til 2023.

Plastforskning i Norge

Et av hovedargumentene for å beholde plastemballasje på frukt og grønt er holdbarhet og dermed å unngå ytterligere matsvinn. Nationen har tidligere omtalt forskning ved Nofima.

De leder et samarbeid med produsenter som Bama, Grilstad, Norsk kylling og Mills, og forsker på hvordan emballasje til matvarer kan resirkuleres.

– Bakgrunnen for prosjektet er et økende plastforbruk og forsøpling, som er et stort samfunnsproblem, sa prosjektkoordinator og ansvarlig for forskningen i prosjektet, Marit Kvalvåg Pettersen i Nofima.

Neste artikkel

Demonstrasjoner i Nederland – Regina blir rørt av støtten bøndene mottar i hjemlandet