Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Første hvite farmer får gård tilbake i Zimbabwe

En hvit farmer i Zimbabwe som ble bortvist fra gården sin under Robert Mugabes regime, har nå fått reise tilbake.

Gårdbruker Darryn Smart (i midten) og familien får dra tilbake til gården sin, Lesbury i Tandi i Zimbabwe. Familien ble kastet ut av bevæpnet politi under Robert Mugabe Foto: AP Photo/NTB scanpix

Med militær eskorte returnerte den hvite farmeren Robert Smart til Lesbury Farm, snaue 200 kilometer øst for Harare. Der ble Smart og familiemedlemmene hans torsdag møtt av jublende arbeidere og aktivister.

– Vi er ekstatiske. Ord kan ikke beskrive denne følelsen, sier Robert Smarts sønn Darryn.

Zimbabwes nye president Emmerson Mnangagwa har lovet å reverse de strenge landreformene til hans forgjenger Robert Mugabe, som de siste tiårene har drevet en nådeløs kampanje mot hvite farmere og tatt beslag i tusenvis av storgårder.

Mugabes jordreformer, som trådte i kraft i 1999, var ment for å reversere ulikheter i landeierskap mellom svarte og hvite i Zimbabwe, en ulikhet som stammer fra kolonitiden. Hvite zimbabwere utgjør kun 1 prosent av befolkningen i landet, men eier store landområder. Siden 1999 har 3.900 hvite storbønder flyktet fra Zimbabwe.

Først når den siste hvite farmeren har forlatt landet er jordreformen fullbyrdet, forkynte Mugabe i juli 2005.

Annonse

For landets innbyggere har Mugabes kampanje vært katastrofal. Landet som tidligere eksporterte mat, trues nå av sult og har en årlig inflasjon på over 1.000 prosent

Mnangagwa ønsker å bringe tilbake utenlandske investorer for å redusere massearbeidsledigheten i landet.

– Myndighetene ser ut til å ta landbruk på alvor igjen, sier Peter Steryl, visepresident i den zimbabwiske landbruksorganisasjonen The Commercial Farmers Union.

Neste artikkel

Hund drepte fire lam – eier fikk over 8000 kroner i bot