Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Flere tusen servitører og studenter ansatt som bærplukkere i Skottland

Flere tusen studenter og permitterte briter har tatt på seg jobb på gård. – Vi har fått stor respons, sier bærbonde.

Mangel på sesongarbeidskraft er et problem mange steder i Europa denne landbrukssesongen. Foto: Vidar Sandnes
Mangel på sesongarbeidskraft er et problem mange steder i Europa denne landbrukssesongen. Foto: Vidar Sandnes

Mangel på utenlandsk arbeidskraft er ikke bare en utfordring for norske bønder, men produksjonen har også stått i fare i mange andre land.

I regionen Tayside ville det normalt sett vært fullt av arbeidere fra land som Bulgaria og Romania på plass for å bistå landbruket, men på grunn av koronakrisen har tilgang på arbeidskraft blitt vanskelig.

Ifølge The Guardian har nå britiske frukt- og grøntprodusenter fått voldsom respons fra de mange som har blitt permitterte i forbindelse med koronautbruddet. Spesielt har mange i bar- og restaurantbransjen og studenter meldt seg til tjeneste.

– Vi har fått stor respons. Det er veldig oppløftende og gir meg håp om at vi skal klare å høste avlingene våre, sier James Porter, som er en av 19 bønder som har samlet seg for å skaffe inn til sammen 3200 arbeidere på gårdene sine. Nå har de nærmest fått på plass all arbeidskraft de trenger.

Porter forteller at bærplukkingen allerede har startet i oppvarmede tunneler, og at plukkingen utendørs vil starte i ukene framover.

At lokale skal arbeide på gårder vil samtidig være en stor overgang, og vil kreve mye opplæring blant de nyansatte, opplyser gårdbrukeren.

Neste artikkel

Tilbyr britiske bønder over ein million for å leggje ned drifta