Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Finsk meierisamvirke vil kutte ut soya fra fôret

Det finske meierisamvirket Valio vil ikke lenger ta imot melk fra kyr som har fått soyabasert fôr. Nå skal fôret være enten gras eller raps.

Valio er i tillegg til å være den største aktøren i det finske markedet for meieriprodukter, også til stede i Sverige. Her melk fra Valio fotografert i en svensk butikkhylle. Foto: Svein Egil Hatlevik
Valio er i tillegg til å være den største aktøren i det finske markedet for meieriprodukter, også til stede i Sverige. Her melk fra Valio fotografert i en svensk butikkhylle. Foto: Svein Egil Hatlevik

Valio har gitt seg selv en frist til februar neste år med å fase ut soya i fôret, skriver den svenske bransjeavisa Land Lantbruk.

Det er flere grunner til at Valio, som er Finlands største selskap innenfor meierisektoren, vil kutte ut soya som fôrråvare.

– Soya er en av de viktigste kildene til protein for dyr på verdensbasis. Samtidig er det også den viktigste kilden til planteproteiner for mennesker. En del av Valios strategi for samfunnsansvar er at vi ikke ønsker å fôre dyr med råvarer som også kan spises av mennesker, sier Juha Nousiainen, som er direktør for landbrukstjenester i Valio i en pressemelding.

Det er bare drøvtyggere som kan fordøye gras og raps, minner Nousiainen om.

Annonse

Meierisamvirket, som eies av rundt 6500 melkebønder, er godt på vei med soya-utfasingen. Fra i vår har det bare vært de yngste dyrene som får soya, mens melkekyrne skal være helt over på den nye gras og raps-dietten, ifølge pressemeldingen.

Valio viser også til at holdbarheten på melka blir bedre med soyafri diett og at gras og raps kvalitetsmessig gir bedre proteiner.

Et annet aspekt ved å fase ut soya som er fordelaktig, mener Valio, er at det er økende etterspørsel etter meierivarer som er produsert på finske ressurser. Det kan hjelpe på eksporten for selskapet, som mistet mye eksport til Russland etter at sistnevnte land stanset importen av en rekke matvarer fra EU i 2014.

Valio er dessuten entydlige i sin karakteristikk av soya-produksjonen i Sør-Amerika, hvor Finland i likhet med Norge, er nødt til å kjøpe soyaen sin fra: De miljømessige konsekvensene av soyaproduksjonen i Sør-Amerika gjør at det ikke er bærekraftig, skriver Valio i pressemeldingen.

Neste artikkel

Kua mi er for fanden ingen dieselbil!