Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Felt Slettåsulv i Stockholm hadde skuddskade

Den norskfødte ulven som ble felt i Stockholm tidligere denne måneden hadde en gammel skuddskade. Myndighetene vil ikke etterforske saken.

Ulvene i Slettåsreviret ble GPS-merket av Statens naturoppsyn i januar i fjor. Foto: Henrik Skolt / NTB scanpix

Obduksjonsrapporten fra Statens Veterinärmedicinska Anstalt i Sverige av den norskfødte ulven som ble skutt i Stockholm 10. januar er nå klar. Den viser at ulven hadde en skuddskade i ryggraden. Skaden var såpass gammel at den hadde grodd, og tre av ryggvirvlene på ulven var delvis sammenvokst som følge av skaden.

Svenske myndigheter sier at de likevel ikke vil etterforske saken.

– Jeg mener det er uhensiktsmessig ettersom man ikke har noen formening om når eller hvor det har skjedd, sier miljøaktor Christer B. Jarlås til Svensk Jakt.

Ulv ble skadeskutt i mai

Ifølge Statens Veterinärmedicinska Anstalt var ulven en tispe i middels godt hold som ikke hadde vært drektig.

Fra tidligere er det kjent at tispa ble født i Slettåsreviret i 2016 og var ett av dyrene som ble GPS-merket i forbindelse med at daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen ba om en utredning av atferden til ulvene.

• Les også: Norge sier nei til å skyte ulven – Sverige sier ja

Ulven kan ifølge Svensk Jakt være den samme som ble påskutt i mai i fjor i Trosa ikke langt unna Södertörn der ulven ble felt for en drøy uke siden. Ulven ble skutt 11. mai i forbindelse med at den angrep sauer, men ble aldri funnet til tross for et omfattende søk.

En video fra Miljødirektoratet viser at en GPS-merket valp fra Slettåsreviret befant seg i området samtidig som ulven ble skadeskutt.

Annonse

Kan være flere år gammel

– Det var jo ingen mistanke om lovbrudd rundt den påskytingen så det er heller ingen mulighet ut ifra det å starte en etterforskning. På det nåværende tidspunkt har jeg besluttet å ikke syarte noen etterforskning fordi det ikke finnes noe å etterforske. Får vi inn informasjon om noen som vet at det har skjedd en ulovlig påskyting så er det bare å åpne saken igjen, men som sagt har vi ingen informasjon i dag, sier Jarlås til Svensk Jakt

Viltpatolog Henrik Uhlhorn ved Statens Veterinärmedicinska Anstalt mener det at det fordi skaden har grodd er vanskelig å si når ulven ble skutt.

– Skaden var minst noen måneder gammel, men kan i prinsippet være fra flere år tilbake, sier Uhlhorn til Dagens Nyheter.

• Les også: Bekrefter at norsk ulv er skutt i Stockholm

Jan Huseklepp Wilberg i Statens naturoppsyn sier til Nationen at de ikke fant noen skuddskader på ulvene de merket i januar i fjor.

– Ingen skuddskader ble funnet på ulvene som ble merket i Slettås forrige vinter, så dette må ha skjedd etter merking, sier Wilberg.

Neste artikkel

Ulv drepte 13 sauer i Finnmark – fire rein er også funnet døde