Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Død rev funnet i fôr –35 melkekyr døde

35 melkekyr døde i Sverige etter at de ble smittet av det giftige stoffet botulisme. Grunnen var at en død rev hadde havnet i grovfôret.

En død rev forårsaket at 35 melkekyr døde i Sverige. Illustrasjonsfoto: Colourbox
En død rev forårsaket at 35 melkekyr døde i Sverige. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Hendelsen skjedde i Ljungby i Småland. Den døde reven hadde utskilt det giftige stoffet over til fôret som melkekyrne spiste, og flere ble deretter syke og døde. Det melder den svenske landbruksavisen ATL.

– Giften påvirker nervesystemet, noe som gjør at de først blir lammet og deretter kveles til døde. Det finnes ingen behandling for det når de allerede har blitt syke, sier regionsveterinæren Fredrik Holm til avisen Smålänningen.

Annonse

Flere av dyrene ble avlivet, og totalt mistet bonden 35 av sine 130 melkekyr.

Botulisme er en type forgiftning som blant annet kan komme gjennom rakfisk. I vinter ble det slått rakfiskalarm etter at én person ble smittet av botulismebakterien, i samme tidsperiode ble også personer smittet av listeria-bakterier i forbindelse med inntak av rakfisk.

Botulisme

Fakta

Botulisme er en forgiftning med botulinumtoksin, produsert av den anaerobe sporedannende bakterien Clostridium botulinum. Botulinumtoksin er et svært potent giftstoff. Toksinet kan dannes når bakterien vokser i matvarer uten tilgang på oksygen, for eksempel i hjemmelaget hermetikk, spekemat eller rakfisk.

Det finnes syv forskjellige typer av bakterien Clostridium botulinum, A til G, som produserer hvert sitt spesielle toksin. Disse toksinene har liknende virkning. Det er særlig typene A, B, E, og F som har forårsaket forgiftning av mennesker, mens typene C og D spiller en større rolle hos dyr.

Kilde: Store medisinske leksikon

Neste artikkel

Fleire geiter får hyre i Vegvesenet