Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Danskene skal gjenbruke emballasjen til kjøttdeigen

De brukte kjøttdeigpakkene som havner i søppelet skal ikke lenger brennes og bli borte. Et nytt samarbeid skal gjøre at plastsøppelet blir til nye kjøttdeigpakker.

Danskene vil gjenbruke mer av kjøttdeigpakkene, nå plastsøppelet bli til nye kjøttdeigpakker. Foto: Anders R. Christensen
Danskene vil gjenbruke mer av kjøttdeigpakkene, nå plastsøppelet bli til nye kjøttdeigpakker. Foto: Anders R. Christensen

Det skriver den statlige kringkasteren Danmarks Radio.

Det er søppelet til forbrukerne i den danske hovedstaden som vil være først ute med å bli til kjøttdeigemballasje på nytt.

Plastemballasjefabrikken Færch har inngått en avtale med det danske kjøttselskapet Danish Crown og dagligvarekjedene Rema 1000 og Coop.

– Vi har stor interesse av å motta våre egne og andre sine PET-produkter (en type plastikk), slik at vi kan lage nye forpakninger. Det er veldig god økonomi i det. Vi sikrer oss også at plasten ikke havner i naturen eller ute i havet, sier Jesper Emil Jensen, europeisk direktør i Færch til DR.

Fem millioner pakker

Ifølge DR har det tidligere vært svært strenge krav i forbindelse med gjenbruk av emballasje som har vært i kontakt med matvarer. Nå er gode sorteringsrutiner i København grunnen til at man skal kunne bruke plasten.

Fra 2020 skal det etter planen samles inn 43 tonn emballasje, noe som vil tilsvare fem millioner kjøttdeigpakker.

Annonse

– Vi sparer masse energi ved å bruke noe som allerede er skapt, sier Jensen. Færch har allerede fra denne type virksomhet, da dette er noe deres fabrikk i Nederland allerede gjør.

Verre utenfor København

De 43 tonnene med plastemballasje skal spare selskapene for 100 tonn CO2. Samarbeidspartnerne har ambisjoner om å utvide dette til flere deler av Danmark, men måten en håndterer avfallet sitt i landet skal variere stort.

– Det er veldig ulikt hvordan forbrukerne rundt om i landet sorterer avfallet. Forhåpentligvis finner vi en løsning slik at dette kan gjelde hele landet. Det er viktig dersom det skal lykkes med sirkulær økonomi, sier innkjøpssjef i dansk Rema 1000, Anders Rene Jensen.

Miljøministeren i landet tar til orde for en mer strømlinjet måte å håndtere avfallet på i hele Danmark.

– Jeg mener at vi ikke kan ha 98 forskjellige måter å sortere på. Jeg vil gjerne at vi strømlinjer reglene. Da er det et helt fantastisk potensial for at vi kan minske miljø- og klimaavtrykket vårt, sier miljøministeren Lea Wermelin (S) til kanalen.

Neste artikkel

Hvordan de rike ødelegger planeten