Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Danske bønder får dyrke cannabis

Regjeringen i Danmark vil tillate bønder å dyrke cannabis til medisinsk bruk.

Cannabis dyrkes nå lovlig av bønder i flere land, blant annet i USA. Her på gården til Steve Dillon i California. Foto: Reuters / NTB Scanpix

Nå blir det mulig å produsere medisinsk cannabis i Danmark, bekrefter helseminister Ellen Trane Nørby overfor Ritzau.

– Da håper jeg at private aktører som tidligere har vært interessert, vil vise handlekraft på dette området, tilføyer hun.

Cannabis, som er en fellesbetegnelse for hasj og marihuana, kan være effektiv som smertelindrende medisin. Fra før har et flertall i Folketinget vedtatt en forsøksordning der pasienter fra 1. januar neste år kan få smertebehandling i form av cannabisdråper på resept.

Danske bønder har tidligere sagt at de er klare til å ta på seg rollen som leverandør, og nå inviterer regjeringen landbruket med på prosjektet.

Annonse

Toppskudd fra cannabisplanter kan lindre smerter hos pasienter med for eksempel kreft, sklerose eller ryggmargskader.

– Det er snakk om et produkt som skal brukes til smertelindringsmiddel for svært syke pasienter, sier helseminister Nørby.

Hun understreker at produksjonen vil foregå i lukkede systemer. Bøndene vil måtte få tillatelse fra myndighetene for å kunne dyrke cannabis. Nederland er i dag ett av få land hvor det er statskontrollert produksjon av cannabis til medisinsk bruk, men etterspørselen er økende.

Neste artikkel

Hver femte danske heltidsbonde har «uholdbar» økonomi