Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Danske Arla-sjåfører nekter å hente melk hos storbonde

En dansk storbonde med 1150 melkekyr blir sittende igjen med 33.000 liter melk om dagen når Arla-sjåfører nå nekter å hente melk hos bonden.

Det blir færre tankbiler fra Arla på gården til storbonden Tage Laustsen som følge av arbeidskonflikten. Illustrasjonsfoto: Arla

Fra søndag morgen sluttet sjåfører fra det dansk-svenske samvirket Arla å hente melk hos storbonden Tage Laustsen på Jylland i Danmark. Arlas medarbeidere vil heller ikke behandle melken fra gården, skriver Fagbladet 3F som er nyhetsmediet til fagforeningen 3F.

Grunnen er at 3F har satt igang sympatistreik i forbindelse med en arbeidskonflikt bonden har gående. Laustsen nekter å skrive under en arbeidsavtale for sine utenlandske arbeidstakere, og 3F og Laustsen har vært i rettssak om forholdet. Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har støttet Laustsen økonomisk og tar avstand fra streiken.

Laustsen reagerer sterkt på sympatistreiken.

– Det er jo rene Putin-metoder, sier han til TV Syd.

• Les også: Nytt kjempestort melkebruk i Danmark slått konkurs

Laustsen har 19 utenlandske ansatte fra land som Ungarn, Ukraina, Romania, Brasil og Tyskland som tjener mellom 100 og 115 danske kroner i timen. Ifølge tariffavtalen er startlønnen for arbeidere som passer kyr 138 kroner i timen.

Annonse

– Det er jo ikke rimelig at mine medarbeidere kommer her og får 140 kroner i timen uten å kjenne landbruket og uten å kunne snakke dansk, når kassadamen i en dansk butikk får 118 kroner i timen, sier han til TV Syd.

3F understreker overfor Fagbladet 3F at de tar hensyn til dyrevelferd på gården, blant annet ved at de har valgt å ikke ta veterinærer og fagforeningsansatte som leverer fôr og henter døde dyr ut i streik.

Ifølge TV Syd har Laustsen likevel mulighet til inngå en avtale med et tysk meieri, men han har foreløpig ikke gjort dette.

– Melkeprisen i Tyskland er kun halvparten av i Danmark. Det kan jeg ikke leve av. Tiden vil vise hva jeg gjør. Det kan godt hende at det ender med at jeg må gi opp, sier Laustsen.

Neste artikkel

Hver femte danske heltidsbonde har «uholdbar» økonomi