Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Britiske veganere raser mot nye sedler

De nye sedlene til Storbritannia er laget av plast med spor av dyrefett. Nå krever veganere at de trekkes tilbake.

Den nye fem pund-seddelen ble lansert i september. Nå møter den og de andre nye sedlene som skal lanseres de neste årene motbør fra veganere. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth
Den nye fem pund-seddelen ble lansert i september. Nå møter den og de andre nye sedlene som skal lanseres de neste årene motbør fra veganere. Foto: REUTERS/Stefan Wermuth

I september lanserte den britiske nasjonalbanken en ny fem pund-seddel laget av polymer, som er en type plast. I 2017 kommer også en ny ti pund-seddel og i 2020 en ny 20 pund-seddel i samme materiale.

Meningen med bruken av polymer er blant annet at materialet er sterkere enn papir, tåler vann og at man dermed ikke trenger å bytte ut sedlene like ofte.

Selv om designet på de nye sedlene har blitt tatt godt imot er det ikke alle som er like glade for de nye sedlene. Sedlene inneholder nemlig små mengder av talg fra dyr, noe som har gjort at mange veganere og vegetarianere har hisset seg opp.

– Ekkelt

Hinduen Varsha Joshi er en av dem som reagerer.

– Jeg synes det er ekkelt at det er kjøtt, noe mange dyrerettighetsaktivister har sterke følelser rundt, og at det er en ku, noe som går imot det vi tropr på. Alle har rett til å ha deres egen mening, men noe som blir distribuert så bredt og som vi alle bruker på daglig basis burde vel kunne lages på andre måter?, sier hun til Gloucestershire Live.

Les også: Flere ville ha veganske pølser enn baconpølser i Oslo

Annonse

En underskriftskampanje som ber den britiske nasjonalbanken om å fjerne talg fra sedlene har i skrivende stund nesten 130.000 signaturer. Flere veganere sier også at de vil nekte å bruke og ta imot de nye sedlene når

Tar bekymringene alvorlig

Nå kan det gå mot en løsning for veganerne. Ifølge The Telegraph ser den britiske nasjonalbanken nå på «potensielle løsninger» på problemet.

– Vi er klar over at noen er bekymret over spor av talg i vår nye fem pund-seddel. Vi respekterer de bekymringene, og tar dem alvorlig, sier nasjonalbanksjef Mark Carney.

Les også: Dette er veganernes største mareritt

Nasjonalbanken sier at de ikke visste om problemet da de signerte kontrakten for at sedlene skulle bli laget.

Neste artikkel

Storbritannia tillater omstridt plantevernmiddel