Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Britiske sauebønder raser mot utsetting av gaupe

En gruppe ønsker å sette ut seks svenske gauper i en engelsk skog. Nå møter tiltaket motstand fra britiske sauebønder.

Lynx UK Trust har søkt om å få sette ut to hanngauper og fire hunngauper i en engelsk skog. Noe av målet med prosjektet er å se om gaupene vil formere seg. Illustrasjonsfoto: Espen Forsberg / NTB scanpix
Lynx UK Trust har søkt om å få sette ut to hanngauper og fire hunngauper i en engelsk skog. Noe av målet med prosjektet er å se om gaupene vil formere seg. Illustrasjonsfoto: Espen Forsberg / NTB scanpix

Det er 1300 år siden gaupa døde ut i Storbritannia, trolig som følge av at den ble jaktet på av mennesker. Nå håper gaupeforkjemperne i Lynx UK Trust å kunne begynne forsøk med å sette ut seks svenske gauper i Kielderskogen i det nordlige England nær grensa til Skottland.

Denne uken sendte gruppa inn en søknad til britiske myndigheter om å få starte forsøk over en femårsperiode hvor gaupene skal overvåkes med GPS-halsbånd. Håpet er at gaupa blant annet kan bidra til å regulere den stadig voksende bestanden av hjortedyr, som i dag ikke har noen naturlige fiender.

Moralsk forpliktelse

– Gaupe hører til her like mye som pinnsvin, grevling, rødstrupe, svarttrost – de er en viktig del av miljøet i Storbritannia, sier Paul O’Donoghue, vitenskapelig sjefrådgiver for Lynx UK Trust og ekspertrådgiver for Verdens naturvernunion, til avisa The Guardian.

– Vi har en moralsk forpliktelse. Vi drepte hver eneste en av dem for pelshandel, og nå må vi gjøre opp for det, sier O’Donoghue.

• Les også: 55 gauper felt under årets kvotejakt

Han mener også at gaupa kan bidra til å øke plantemangfoldet ved å regulere bestanden av hjortedyrene, og at gaupa kan bli en turistattraksjon.

– De vil generere flere titalls millioner pund for distriktene som sliter økonomisk. Gaupe har allerede blitt reintrodusert i Harz-fjellene i Tyskland. De har markedsført seg som «gaupas kongerike». Nå har de en blomstrende økoturisme, og vi tenker å gjøre akkurat det samme for Kielder.

Hver gaupe tar elleve sauer

Britiske sauebønder er imidlertid kritiske til forslaget.

– Vi er helt klart mot gaupe på grunn av trusselen arten utgjør mot sauer, sier Phil Stocker i National Sheep Assosiation til Farmers Weekly.

Annonse

I Norge er gaupa det rovdyret som tar nest flest sauer etter jerv. I fjor ble det gitt erstatning for 3645 sauer som ble tatt av gaupe. Med en bestand på rundt 330 dyr betyr det at hver gaupe i snitt tok elleve sauer hver.

• Les også: Gaupe tok sauer i Valdres

National Sheep Assosiation mener det er lokalbefolkningen i området i Nord-England som vil lide, dersom gaupene blir satt ut.

– Vi står i fare for å miste skjønnheten i et område som Kielder hvis jordbruk, beite og menneskelig aktivitet ikke kan fortsette som det har gjort i århundrer i dette området, sier Stocker.

– Fordel for bøndene

Stocker tror heller ikke på å kalle en slik utsetting et pilotprosjekt.

– Det er nesten utenkelig at gaupa vil bli fjernet etter først å ha blitt satt ut og derfor aksepterer vi ikke at dette er et pilotprosjekt, det er et utsett, sier Stocker.

En anonym talsperson for Lynx UK Trust hevder studier viser at hver gaupe kun vil drepe 0,4 lam i året, noe som vil bety 2,4 lam med de seks gaupene som de håper å sette ut.

– Vi tror at gaupa kan være en potensiell fordel for bøndene, og vi ber folk om å lære seg mer om dyret før de gjør seg opp en mening, sier talspersonen til Farmers Weekly.

Neste artikkel

EU-parlamentet opnar for meir uttak av rovdyr