Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Brasils høyesterett opprettholder omstridt regnskog-lov

Høyesterett i Brasil opprettholder en kontroversiell lovendring som ifølge miljøvernere svekker beskyttelsen av landets sårbare regnskog.

Landeiere får amnesti for ulovlig hogst i Amazonas før 2008. Foto: Andreas Giannakis/mostphotos.com

Lovendringene innebærer blant annet at landeiere får amnesti for den ulovlige hogsten av regnskog som skjedde i Amazonas før 2008.

Miljøvernere er sterkt kritiske og mener lovendringene i praksis belønner dem som har drevet ulovlig hogst av regnskog, melder BBC.

Mindre skog

Amazonas er verdens største regnskog, og brasilianske landeiere er lovpålagt å ha skog på en viss andel av sine eiendommer. Denne andelen varierer fra 20 prosent i enkelte deler av landet, til 80 prosent dersom eiendommene ligger i Amazonas.

Les artiklane i Nationens serie: Kven skal eige jorda?

Lovendringen som nå er vedtatt, innebærer blant annet at områdene som skal ha skog blir redusert med 290.000 kvadratkilometer, et område på størrelse med Italia.

– Med dette amnestiet skaper man et klima som inviterer til avskoging i framtida. Det skaper et inntrykk av at man vil få amnesti for avskoging, sier Nurit Bensusan i miljøorganisasjonen Instituto Socioambiental til Reuters.

Annonse

Avskogingen i Brasil økte i årene 2015 og 2016, noe som resulterte i at landet fikk utbetalt under halvparten av lovede regnskogmilliarder fra Norge.

Les også: Hvem skal eie jorda? Nationen sparker igang debattserie

Norsk regnskogstøtte

Norge har siden 2007 bevilget milliarder av kroner til land som Brasil, Indonesia og Kongo, mot at de dokumenterer tiltak for å redusere hogst av regnskog og dermed også store klimautslipp.

Da Brasils president Michel Temer besøkte Norge i juni i fjor ble han advart mot at den norske støtten kunne bli kuttet dersom avskogingen igjen øker. Men i oktober ble det lagt fram nye tall som tydet på lavere hogst.

Daværende klima- og miljøminister Vidar Helgesen (H) betegnet tallene som lovende og mente at de ville kunne gi grunnlag for økt utbetaling fra Norge dersom de ble bekreftet.

Siden 2013 har regjeringen bevilget 13,7 milliarder kroner til å stanse ødeleggelsen av verdens regnskoger. I inneværende år økes støtten med 42 millioner kroner.

©NTB

Neste artikkel

Stor interesse for sluttpakkar blant grisebønder