Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Brasiliansk kjøtt- og soyaeksport truer regnskogen

En femdel av Brasils eksport av kjøtt og soya til EU er produsert på områder som er ulovlig avskoget, viser en ny rapport.

Rapporten ble trykket i tidsskriftet Science på et tidspunkt da flere europeiske land sterkt motsetter seg å signere en frihandelsavtale mellom EU og Mercosur på grunn av den økende avskogingen i Amazonas siden Jair Bolsonaro ble president i Brasil.

Tolv forskere fra Brasil, Tyskland og USA har analysert 815.000 eiendommer for å identifisere områder med ulovlig avskoging i Amazonas og Cerrado-savannen midt i Brasil.

– Mellom 18 og 22 prosent, kanskje mer, av den årlige eksporten fra Brasil til EU er resultat av ulovlig avskoging, sier Raoni Rajão, som er leder for prosjektet og professor på universitetet i Minas Gerais.

I studien understrekes det likevel at nærmere 80 prosent av de brasilianske landbrukerne respekterer loven om skogen, og at dataverktøyet som er utviklet i forbindelse med studien, kan hjelpe myndighetene til å reagere mot dem som ikke respekterer den.

Likevel kan det synes som myndighetene ikke er interessert. Professor Britaldo Soares-Filho, en av studiens medforfattere, sier landets jungler er på bristepunktet fordi Bolsonaro oppmuntrer til å brenne skog og ta skog fra urbefolkningen.

Annonse

Ifølge offisielle data ble det i første halvår i år satt ny rekord med avskoging av 3.700 kvadratkilometer i Amazonas, 25 prosent mer enn samme periode i fjor.

I rapporten vises det til at rundt 2 millioner tonn soya som er dyrket på ulovlig avskoget land, kommer til EU hvert år, i tillegg til kjøtt fra 500.000 kveg.

Brasil er verdens største produsent av soyabønner. Produksjonen er firedoblet på 20 år og ventes å øke med ytterligere en tredel de neste ti årene.

Blant annet svineprodusenter i Europa er sterkt avhengig av brasiliansk soya til fôr, ikke minst på grunn av voksende etterspørsel fra Asia.

(©NTB)

Neste artikkel

Innvandrerkvinner vil bruke naturen, men de vet ikke alltid hvordan