Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bønder oppfordrer til boikott av Coop

Danske bondeorganisasjoner går i strupen på Coop Danmark etter at dagligvaregiganten startet en ny kampanje for økologisk mat.

– Skremmekampanje: Danske bønder mener Coop driver en skremmekampanje med sin nye kampanje for økologisk mat. Foto: Colourbox
– Skremmekampanje: Danske bønder mener Coop driver en skremmekampanje med sin nye kampanje for økologisk mat. Foto: Colourbox

Danske Coop har denne måneden rette oppmerksomheten om økologi, blant annet gjennom sitt medlemsblad Samvirke, hvor forsiden har et bilde av person med gassmaske og verneutstyr foran en tallerken med salat.

I en pressemelding skriver Coop at «Danskene kjøper spesielt økologisk for å unngå sprøytemiddelrester i maten». Og: «Det skal være færre sprøytemidler i vår mat! Det mener ikke kun flertallet av danske forbrukere - men også Coop og Danmarks Naturfredningsforening.»

– Fullstendig forkastelig

Nå reagerer danske bønder på kampanjen, skriver nettavisen Finans.dk.

– Deres oppførsel er fullstendig forkastelig. De driver en skremmekampanje som skal drive alle forbrukerne i en bestemt retning. Kampanjen demoniserer den vanlige danske bonde, som fremstiller noen av verdens beste og reneste matvarer. Coop har gått langt, langt over streken og min klare oppfordring er at man bør boikotte kjedens butikker, sier Flemming Fuglede Jørgensen, leder for organisasjonen Bæredygtigt Landbrug til Finans.dk.

Bæredygtigt Landbrug jobber blant annet mot skatter og avgifter for landbruket og mot ytterligere implementering av EU-regler. Ifølge sine egne nettsider er 4000 konvensjonelle og økologiske bønder medlemmer i organisasjonen.

Også Martin Merrild, leder for Landbrug & Fødevarer som er danskenes svar på Bondelaget, reagerer på kampanjen. I et innlegg på Facebook kaller han kampanjen et «vanvidd», og understreker at landet har meget strenge krav til matproduksjonen, uansett om det konvensjonell eller økologisk mat.

«Kampanjen demoni-serer den vanlige danske bonde.»

Annonse

– Jeg har oppfordret kona mi til at hun ikke lenger skal handle i Coops butikker. Det er min egen spontane reaksjon på kampanjen fra Coop, sier Merrild til Finans.dk.

Han vil likevel ikke komme med noen generell oppfordring til boikott av dagligvaregiganten.

Avviser kritikken

Coop er den største dagligvareaktøren på det danske markedet og hadde ved utgangen av 2016 en markedsandel på 37 prosent, fordelt på fem kjeder og nærmere 1200 butikker.

Sjef for ansvarlighet i Coop Danmark Thomas Roland understreker at Coop ikke anbefaler forbrukerne å slutte å spise frukt og grønnsaker i frykt for sprøytemidler, og at Coop mener at man han god kontroll på nivåene av sprøytemiddelrester i dansk og importert mat.

– Kampanjen snakker til forbrukere som gjerne vil minimere risikoen for sprøytemiddelrester i maten. Noen forbrukere ønsker ikke å ta noen risiko, og heller ikke å forholde seg til grenseverdier, sikkerhetsmarginer og cocktaileffekter. Jeg mener at man kan fortelle om et produkts kvaliteter og egenskaper uten samtidig å fortelle at andre varer også er utmerkede, sier Roland til Finans.dk.

Neste artikkel

Må avlive mink på grunn av korona